Nastavenie a používanie rýchlych filtrov

Pre zrýchlené vyhľadávanie záznamov je možné v programe OMEGA používať tri druhy filtrov – rýchly, intervalový a automatický filter.

Rýchly filter

Jedná sa o voľný editovateľný riadok pod hlavičkou stĺpca tabuľky. Rýchly filter je možné použiť vo všetkých formulároch, ktoré majú charakter databázovej tabuľky, t. j. vo formulároch, kde je zoznam niekoľkých položiek.

Do prázdneho riadku pod hlavičkou tabuľky môžeme písať akékoľvek znaky. Program OMEGA potom hľadá zhodu v rámci celého stĺpca. V prípade, ak sa rýchly filter nezobrazuje, je potrebné postaviť sa na hlavičku stĺpca a pomocou pravého tlačidla myši zvoliť možnosť Zobraziť riadok rýchleho filtra.

Akým spôsobom vyhľadáme všetky doklady od partnera KROS?

 


V menu Evidencia – Účtovné doklady stačí do riadku rýchleho filtra vpísať názov spoločnosť KROS a.s. a následne stlačiť Enter.


V prípade, že máme tento filter zapnutý, namiesto voľby Zobraziť riadok rýchleho filtra budeme mať možnosť Skryť riadok rýchleho filtra pre prípad, že by sme ho chceli odstrániť.

 

Intervalový filter

Slúži na vyhľadanie dokladov podľa zvoleného časového údaju.

Ako vyfiltrujeme všetky doklady s dátumom vystavenia od 1. 1. do 15. 1. 2024?

 

Najskôr si sprístupníme Viac filtrov, aby sme mohli filtrovať podľa presných dátumov.

Následne môžeme zadať konkrétne dátumy, za ktoré chceme zobraziť doklady.

Automatický filter

Po kliknutí na hlavičku jednotlivého stĺpca sa údaje v evidencii automaticky zoradia nasledovne:

  • Textové údaje sa zoraďujú od A po Z alebo Z – A.
  • Číselné údaje sa zoraďujú od najmenšieho po najväčšie alebo od najväčšieho po najmenšie.
  • Dátumy sa zoraďujú od najstaršieho po najnovšie alebo od najnovšieho po najstaršie.

Kombinácia filtrov

V praxi sa môžeme stretnúť s tým, že potrebujeme využiť kombináciu filtrov, napr. filtrovať za vybrané obdobie a vybraného partnera.

 

Ako si zobrazíme došlé faktúry od partnera SUMA Consulting, s. r. o. za obdobie s dátumom vystavenia od 1. 2. do 20. 2. 2024?

 

Postupne si nastavíme jednotlivé kritériá, v našom prípade Typ dokladu, Dátum dokladu a Partner, na poradí nezáleží. Po zadaní kritérií je potrebné stlačiť tlačidlo Enter.

 

image-png-Apr-08-2024-12-17-09-2168-PM