Prehľad o hospodárskom výsledku

Ak chceme zistiť informácie ohľadom hospodárenia spoločnosti, v OMEGE potrebné informácie poskytne zostava Výsledovka jednoduchá. Rôzne kritéria pre tlač zostavy umožnia zobrazenie výsledkov z rôznych pohľadov. Uvidíme obraty celkové alebo po mesiacoch, prípadne za konkrétne strediská alebo zákazky.

Pre zobrazenie zostavy nie je nutné robiť uzávierku ani závierku účtovníctva. Pri použití informácií zo zostavy treba zohľadniť to, či už máme urobenú uzávierku skladu, dlhodobého majetku, alebo kurzových rozdielov zPD, zBV a saldokonta. Hodnoty z uvedených uzávierok niekedy výrazne ovplyvnia výsledok hospodárenia.

Pre zobrazenie zostavy pôjdeme cez Tlač – Prehľady – Výsledovka jednoduchá/Výsledovka jednoduchá SZČP – Výsledovka komplexná.

 Potvrdením voľby Pokračuj sa ukáže formulár, kde zadáme kritéria, podľa ktorých sa zobrazia údaje v zostave.

Po potvrdení tlačidla Ok sa zobrazí tlačová zostava.

V zostave Výsledovka komplexná je celkový výsledok hospodárenia upravený o Pripočítateľné položky a Odpočítateľné položky. Sú to hodnoty účtované na účtoch nákladov a výnosov, na ktorých sme v účtovom rozvrhu zapli voľbu Nedaňový.

 

V prípade, ak sledujeme náklady a výnosy v členení na SZČP (strediská, zákazky, činnosti alebo pracovníci), v časti Predmet tlače zvolíme zostavu Výsledovka jednoduchá SZČP. Získame tak prehľad, aký výsledok hospodárenia vo firme dosahujú jednotlivé strediská či zákazky.

 

Obrázok-png-Mar-04-2024-07-30-19-0085-AM