Vyhlásenie o poukázaní podielu zaplatenej dane

Aj tento rok máte možnosť pomôcť neziskovým organizáciám, nadáciám alebo občianskym združeniam a poskytnúť im 1 % alebo 2 % zo svojej dane.  Výška poukázanej dane závisí od Vás a od podmienok, ktoré sú uvedené v § 50 v zákone o dani z príjmov.

Podmienky pre poukázanie dane

  • Každý daňovník – právnická osoba, ktorý má povinnosť platiť daň má možnosť poukázať vybranej organizácií 1zo zaplatenej dane.
  • Ak v priebehu roka poskytol finančný dar minimálne 0,5% z dane, výška poukázanej dane sa zvýši na 2 %. Do tejto podmienky spadajú všetky finančné dary neziskovým organizáciám, občianskym združeniam a nadáciám poskytnuté najneskôr do lehoty na podanie DPPO.

Ako na to v programe OMEGA

Informáciu, či daňovník uplatňuje alebo neuplatňuje postup podľa § 50 zákona o dani z príjmov, teda o poukázaní podielu zaplatenej dane, je potrebné vyznačiť na 12. strane v VI. časti – Vyhlásenie o poukázaní podielu zaplatenej dane z príjmov právnickej osoby.  

Ak daňovník nemôže alebo nechce poukázať ustanovené percento zo zaplatenej dane, zapne voľbu „neuplatňujem postup podľa § 50 zákona.“ Po zapnutí uvedenej voľby program riadky 1 až 5 zneprístupní.

Ak daňovník poskytuje podiel zaplatenej dane, je potrebné aby vyplnil nasledovné riadky:

Riadok 1

Program OMEGA automaticky uvedie sumu dane z príjmov, z ktorej je možné poukázať podiel zaplatenej dane. Uvedie sa suma z riadku 1080 alebo rozdiel súm uvedených v riadku 1080 a riadku 1090.

Údaje o poskytnutých 2% alebo 1% zo zaplatenej dane program automaticky počíta z riadku 1080 alebo zo sumy rozdielov z riadkov 1080 a 1090.

Riadok 2

Vypĺňa daňovník pri poukázaní podielu zaplatenej dane po 31. decembri 2023, ktorý najneskôr do lehoty na podanie daňového priznania daroval finančné prostriedky najmenej vo výške zodpovedajúcej 0,5 % z riadku 1 ním určeným daňovníkom, ktorí nie sú založení alebo zriadení na podnikanie.

Riadok 3

Vypĺňa len ten daňovník, ktorý poskytol finančné prostriedky ako dar v ustanovenej výške uvedenej v riadku 2. V tomto prípade je oprávnený poukázať sumu 2 % z riadku 1 (minimálne 8 eur pre jedného prijímateľa).

Riadok 4

Vypĺňa ho len ten daňovník, ktorý v lehote na podanie priznania neposkytol žiadne finančné prostriedky ako dar, resp. poskytol finančný dar, ktorého výška bola nižšia ako je 0,5 % z riadku 1.
V tomto prípade je oprávnený poukázať sumu 1% z riadku 1 (minimálne 8 eur pre jedného prijímateľa). Takýto daňovník nevypĺňa riadok 2. OMEGA mu automaticky doplní sumu do riadku 4.

Riadok 5

Daňovník v tomto riadku uvedie počet prijímateľov podielu zaplatenej dane, avšak minimálne 8 eur pre každého z prijímateľov. V časti „Údaje o prijímateľovi č.1“ uvedie len prvého z nich. Údaje o ostatných prijímateľoch uvedie v „Prílohe k VI. Časti – Údaje o ďalších prijímateľoch,“ ktorá je súčasťou DPPO. Každá strana uvedenej prílohy predstavuje samostatnú prílohu, ktorú je potrebné uviesť aj na 13. strane v časti Počet príloh.

V časti „Údaje o prijímateľovi“ sa uvádza IČO a Obchodné meno alebo názov. Názov prijímateľa má iba informatívny charakter.

 

otvorit_v_pdf-png-Sep-28-2023-12-42-37-7410-PM