Platba kartou

Platbu kartou odporúčame v OMEGE účtovať pomocou dvoch účtovných dokladov. Bankový výpis nie je daňovým dokladom, preto o DPH účtujeme cez interný doklad. Keď nám bude doručený výpis z banky, zaevidujeme už len zníženie peňažných prostriedkov z účtu priamo v okruhu BV.

Kúpili sme PHL (pohonné látky) v hodnote 49 eur s DPH, pričom za nákup sme zaplatili debetnou platobnou kartou. Na výpise z bankového účtu, ktorý nám prišiel neskôr, sme mali hodnotu odrátanú z bankového účtu.

 

 

1. Doklad z registračnej pokladnice za nákup PHL zaúčtujeme cez interný doklad pomocou automatického účtovania ID2/Z ID – Zjednodušený doklad s DPH.

V závislosti od účtovného prípadu môžeme použiť pomocné účty napr. 325 (debetná platobná karta), 231 (kreditná platobná karta), 333 (zamestnanec platí svojou kartou), 365 (konateľ platí svojou kartou) a pod.

2. Keď príde bankový výpis, zaúčtujeme platbu za PHL cez okruh BV použitím automatického účtovania BV – Výdaj (doklad bez DPH). Kde sa účtovne zníži stav na účte 221 a zároveň vyrovnáme pomocný účet, ktorý sme použili v ID.

 Účtovanie platby kartou v zahraničí

Platbu kartou v zahraničí zaúčtujeme cez okruh zID pomocou automatického účtovania zID – Nový doklad (bez rozpisu DPH). Ak bola úhrada v cudzej mene, zadáme konkrétnu menu a kurz pre prepočet na menu EUR.

Po prijatí bankového výpisu odúčtujeme platbu v okruhu bankových výpisov ako pri tuzemských dokladoch. Kurz je potrebné použiť taký, akým odúčtuje banka platbu.

 

otvorit_v_pdf-png-Sep-28-2023-12-42-37-7410-PM