Stravné živnostníka

 

Živnostník vykonávajúci podnikateľskú alebo inú samostatnú zárobkovú činnosť, môže:

  • od 1. do 31.5.2023 uplatňovať do daňových výdavkov za každý odpracovaný deň výdavky na vlastné stravovanie najviac vo výške 3,74 eur (55 % sumy stravného ustanovenej na kalendárny deň pre časové pásmo 5 až 12 hodín čo je suma 6,80 eur),
  • od 6.2023 za každý odpracovaný deň výdavky na vlastné stravovanie najviac 
    vo výške 4,02 eur (55 % zo sumy 7,30 eur),
  • a od 10.2023 za každý odpracovaný deň výdavky na vlastné stravovanie najviac vo výške 4,29 eur (55 % zo sumy 7,80 eur).

Živnostník, ktorý si uplatňuje preukázateľné daňové výdavky, nemusí od januára 2022 dokladovať stravovanie nakúpenými stravnými lístkami alebo bločkami o strave.

Sumu stravného zaúčtujte do peňažného denníka buď za každý mesiac samostatne alebo 1x ročne za celé zdaňovacie obdobie podľa počtu odpracovaných dní
v kalendárnom roku. V tomto prípade doklad uložíte ako uzávierkový s dátumom 31.12.

V peňažnom denníku sumu zaúčtujte cez Interný doklad – Výdavok. Stĺpec PD vyberte Ostatné výdavky odpočítateľné od základu dane.

Živnostník a nákup stravných lístkov od 1.10.2023

Živnostník v októbri 2023 kúpil 40 ks stravných lístkov na obdobie vopred. Hodnota jedného stravného lístka je 7 eur. Na faktúre je aj provízia za stravné lístky vo výške 12,60 eur s DPH. Celková suma faktúry je 292,60 eur s DPH.                                                                           

Zaevidovanie došlej faktúry

  • Pridajte nový záväzok,
  • vyplňte externé číslo, partnera a dátumy,
  • typ dokladu vyberte Faktúra – Tuzemsko,
  • v poli % DPH vyberte N – Neobsahuje a doplňte celkovú sumu faktúry.
 

Podľa usmernenia Daňového riaditeľstva daňovník – SZČO nemá nárok na odpočítanie sumy DPH z provízie z nákupu stravných lístkov.


  • Na záložke Zápis do v poli Stĺpec PD rozúčtujte sumu provízie a sumu za stravné lístky z pohľadu dane z príjmov. Vo formulári Rozpis – Interné rozúčtovanie tlačidlom Rozdeľ, rozdeľte sumu základu na dve položky,
  • nastavte sa na prvú položku cez V poli Základ opravte sumu na 280 eur, stĺpec PD vyberte Výdavok na priebežnú položku, prípadne doplňte členenie. Formulár uložte,
  • nastavte sa na druhú položku cez V poli Základ opravte sumu na 12,60 eur, stĺpec PD vyberte Výdavok za služby, doplňte Členenie.
  • Záväzok uložte.

Úhradu došlej faktúry zaúčtujte v peňažnom denníku ako Banka – Výdavok.


V jednoduchom účtovníctve sa ceniny evidujú v peňažnom denníku ako hotovosť. Ďalším príjmovým pokladničným dokladom vykonajte zápis o príjme cenín – stravných lístkov.

  • V časti Pokladnica zvoľte Príjem,
  • vyplňte dátum vyhotovenia a partnera,
  • stĺpec PD vyberte Príjem z priebežnej položky,
  • v poli základ doplňte sumu 280 eur,
  • doklad uložte.

Nákup stravných lístkov zaevidujte aj do evidencie cenín

  • Z hlavného menu vyberte Evidencie – Ceniny,
  • pridajte nový doklad,
  • vo formulári vyplňte dátum vyhotovenia, druh ceniny, text, nominálnu hodnotu a množstvo,
  • formulár uložte.

Výdaj stravných lístkov

Na konci mesiaca spotrebované množstvo stravných lístkov zaúčtujte v peňažnom denníku. Živnostník za mesiac október spotreboval 22 ks stravných lístkov v sume 154 eur (22 ks x 7 eur). Do daňových výdavkov vstupuje 55 % z tejto sumy čo je 84,70 eur. Zvyšných 69,30 eur je výdavok neovplyvňujúci základ dane.

  • V časti Pokladnica zvoľte Výdavok,
  • vyplňte dátum, v poli % DPH vyberte N (Neobsahuje) a doplňte sumu,
  • v poli stĺpec PD kliknite na „R“. Sumu 140 eur rozúčtujte z pohľadu dane z príjmov na:
    • 84,70 eur bude vstupovať do Ostatných výdavkov odpočítateľných od základu dane,
    • 69,30 eur bude vstupovať do stĺpca Iný výdavok neovplyvňujúci základ dane,
  • doplňte text a vyplnený výdavkový doklad uložte.

Výdaj stravných lístkov zaevidujte aj do evidencie cenín

  • Z hlavného menu vyberte Evidencie – Ceniny,
  • pridajte nový doklad,
  • vo formulári vyplňte dátum vyhotovenia, druh ceniny, text, nominálnu hodnotu a množstvo,
  • formulár uložte.