Ako zjednodušiť účtovanie, aby sa účet dopĺňal podľa zvoleného textu?

V programe OMEGA si môžeme uľahčiť účtovanie Evidencia – Účtovné doklady pomocou užívateľských textov. Stačí, keď pri spustení vzoru, pri zastávke v poli Text vyberieme niektorý z textov prednastavených v číselníku užívateľských textov. Na základe vybratého textu program doplní do účtovných zápisov príslušný účet.

V číselníku užívateľských textov sú už niektoré texty s účtovaním prednastavené, podľa potreby sa však dajú upraviť alebo doplniť nové. Stačí vojsť cez “lupu” vedľa textu v doklade, opraviť existujúci text alebo pridať nový. Netreba zabudnúť zadať kód textu, ktorý musí byť jedinečný, výstižný názov účtovného prípadu a účet, na ktorý sa má zaúčtovať.

Do číselníka textov je možné nové texty s účtovaním dopĺňať podľa potreby cez tlačidlo so symbolom lupy. Po vstupe do formulára Výber užívateľského textu a stlačením Pridaj si zadáme vlastný text vrátane účtu (napr. Poplatok za telefónne služby – 518.001).

                                                                                                                                               

Cez tlačidlo Pridaj nadefinujeme nový text s účtom a jedinečným kódom, ktorý sa bude dopĺňať aj do účtovnej časti.

Úprava predkontácie

Nie každé automatické účtovanie je v programe prednastavené tak, že si automaticky dopĺňa účet na základe textu. Takéto automatické účtovania si môžeme upraviť ručne podľa krokov nižšie:

  1. Vstúpime do zoznamu predkontácií tak, že v ľubovoľnom doklade v EUD klikneme na “lupu”vedľa čísla predkontácie.

   2. Dostaneme sa do formulára Výber predkontácie, nájdeme si príslušnú predkontáciu, ktorú chceme upraviť (v našom prípade 20-03) a stlačíme voľbu Oprav, kde sa dostaneme do konkrétnej predkontácie.

 

Ak v zozname predkontácií nevieme nájsť tú správnu, môžeme využiť riadok rýchleho filtra, kde zadáme kód predkontácie a tak ju rýchlejšie nájdeme.

 

 

V ďalšom kroku sa posúvame v úprave predkontácie cez voľbu Ďalej, kde zastavíme v časti Automatické naplnenie. V tomto kroku si vyberieme účet MD alebo D (podľa toho, čoho sa bude predkontácia týkať). Zaklikneme napr. účet MD a na pravej strane sa nastavíme na voľbu Účet textu z hlavného formulára.


Po následnom potvrdení tlačidiel Ďalej – Ok máme príslušnú predkontáciu už upravenú.

 

Rovnako vieme upraviť predkontácie, príp. automatické účtovania vo všetkých okruhoch.

 

 

Obrázok-png-Mar-04-2024-07-30-19-0085-AM