Ako vytlačiť odsúhlasenie pohľadávok a záväzkov?

Pre účely splnenia povinností vyplývajúcich z dokladovej inventúry pohľadávok a záväzkov, je možné v programe OMEGA vytlačiť zostavu Odsúhlasenie pohľadávok a záväzkov. Zostava slúži na odsúhlasenie nevyrovnaných pohľadávok a záväzkov voči svojim obchodným partnerom. Vyriešia sa tak prípadné nezrovnalosti s obchodnými partnermi, účtovná jednotka navyše posilní svoju pozíciu v prípade súdneho sporu.

Zostavu je možné vytlačiť dvomi spôsobmi:

  • z Prehľadu pohľadávok, resp. Prehľadu záväzkov,
  • priamo z číselníka partnerov.

Odsúhlasenie pohľadávok z Prehľadu pohľadávok

Cez menu Prehľady – Prehľad pohľadávok si vyfiltrujeme neuhradené doklady pre konkrétneho partnera (prípadne pre všetkých partnerov) a cez políčko Stav k dátumu vyberieme dátum,
ku ktorému budeme pohľadávky odsúhlasovať.

Po zobrazení neuhradených dokladov je potrebné zvoliť voľbu Tlač a vo formulári Tlač zostavy vybrať tlačovú zostavu Odsúhlasenie pohľadávok/záväzkov.

Po vybratí konkrétnej zostavy a stlačení voľby Pokračuj, je potrebné vo formulári Odsúhlasenie pohľadávok zvoliť dátum, ktorý bude zobrazený v samotnej zostave a osobu, ktorá vybavuje toto odsúhlasenie. Sprievodný a záverečný text je možné v prípade potreby zmeniť.

V časti Tlačiť doklady vyberieme voľbu vybraté v knihe pohľadávok

 

Odsúhlasenie pohľadávok a záväzkov priamo z Číselníka partnerov

Odsúhlasenie je možné vytlačiť aj cez menu Číselník – Partneri. Tu je potrebné nastaviť sa
na konkrétneho partnera, pre ktorého chceme odsúhlasenie vytlačiť. Následne sa cez voľbu Tlač dostaneme do formulára Tlač zostavy, kde v ľavom hornom rohu do bunky Nájdi zostavu napíšeme „odsúhlasenie“ a program nám následne vyhľadá vyhovujúce zostavy.

Po vybratí zostavy je potrebné správne zvoliť kritérium „Do tlače zahrnúť záznamy“:

  • Aktuálny – vybratím tejto voľby program vytvorí odsúhlasenie pohľadávok pre toho partnera, na ktorom sme boli v číselníku partnerov nastavený.
  • Všetky – vytvorí odsúhlasenie pohľadávok pre všetkých partnerov, ktorí sú evidovaní
    v číselníku partnerov a k poslednému dňu účtovného obdobia máme voči týmto partnerom evidované neuhradené pohľadávky/záväzky.
  • Označené/Neoznačené – vybratím jednej z týchto volieb program vytvorí odsúhlasenie pohľadávok len pre označených, resp. neoznačených partnerov z číselníka partnerov.

Zostavu Odsúhlasenie pohľadávok – záväzkov je možné tlačiť aj priamo z menu Tlač – Prehľady – Odsúhlasenie pohľadávok/záväzkov.

 

undefined-1