Menu

Ako môže bankový účet pomôcť živnostníkom v podnikaní?

Vďaka spolupráci s Tatra bankou prinášame podnikateľom nové užitočné funkcie. Prečítajte si zaujímavý rozhovor s produktovým manažérom Tatra banky Igorom Dubinom o tom, či potrebuje živnostník špeciálny účet a ako môže banka pomôcť v podnikaní.

Začneme hneď na rovinu. Musí mať živnostník účet?

V prvom rade je potrebné povedať, že živnostník ani iná samostatne zárobkovo činná osoba nemá povinnosť mať účet. Je však štandardom, že živnostníci okrem hotovosti využívajú aj bankové účty. Bankový účet má status, zvyšuje dôveryhodnosť živnostníka u obchodných partnerov. Taktiež mu poskytuje určitý komfort a prehľad pri správe svojich podnikateľských financií. Zároveň medzi podnikateľmi platí, že akákoľvek transakcia alebo úhrada, ktorá má hodnotu viac ako 5 000 eur, je možná len bezhotovostne. To znamená, že na jednej strane nie je žiadna povinnosť mať účet, na druhej strane je to však logické vyústenie podnikania.

Potrebuje živnostník nejaký špeciálny podnikateľský účet?

Najväčší rozdiel medzi súkromnými a podnikateľskými účtami je v parametroch, doplnkových službách a, samozrejme, aj v cene. Cena štandardne pri podnikateľských účtoch býva o niečo vyššia ako pri tých súkromných. Cena je závislá aj od toho, čo všetko účet obsahuje. Cena je aj motiváciou pre podnikateľa, či sa rozhodne otvoriť si podnikateľský účet alebo bude využívať svoj súkromný. Tam môže byť problém napríklad v tom, že ak využíva súkromný účet a realizuje súkromné transakcie, tak to mieša s podnikateľskými príjmami a výdavkami. Žiadny zákon síce neporušuje, no nie je to dobrý nápad. Miešanie súkromných a podnikateľských príjmov a výdavkov môže spôsobiť živnostníkovi viac komplikácií. Napríklad, môže zvýšiť náklady na účtovníctvo tým, že musí zaúčtovať každú jednu položku. Zvýši aj neprehľadnosť alebo problematiku toho, čo sa má zaúčtovať a čo nemá. Samozrejme, spôsobuje to komplikácie aj samotnému účtovníkovi, pretože sa môže pomýliť a aj nejaký súkromný príjem alebo výdavok zaúčtovať ako podnikateľský. Tatra banka práve preto na základe rôznych analýz a prieskumov vytvorila účet, ktorý je špeciálne určený pre živnostníkov a slobodné povolania. Realizovali sme mnohé prieskumné rozhovory so samotnými živnostníkmi, aby sme pochopili ich potreby. Rozprávali sme sa o tom, ako by sme im vedeli pomôcť v podnikaní my ako banka a čo by oni od banky potrebovali. Na základe toho všetkého a ďalších poznatkov sme vytvorili unikátny Živnostenský účetTB, ktorý predstavuje komplexný balík služieb pre živnostníkov a slobodné povolania.

Koľko tento účet stojí?

Cena tohto účtu je taktiež unikátna, pretože je to 0 eur. Prvých dvanásť mesiacov je poplatok za vedenie účtu úplne bez akýchkoľvek podmienok. Následne živnostníkovi stačí 500 eur bezhotovostný kreditný obrat a cena 0 eur zostáva aj naďalej.

Čo všetko ešte živnostník získa?

Živnostenský účetTB je vytvorený na základe potrieb a požiadaviek živnostníkov. Z tých najväčších benefitov spomeniem online prístup k svojim pohybom a zostatkom, neobmedzený počet automatizovaných prichádzajúcich aj odchádzajúcich transakcií, taktiež neobmedzený počet vkladov a výberov prostredníctvom našich bankomatov. Vďaka otvoreniu Živnostenského účtuTB a oddeleniu súkromných a podnikateľských príjmov a výdavkov získa lepší prehľad. Ďalším benefitom môže byť, že ušetrí na účtovníctve. Taktiež si vie všetky poplatky v plnej miere zaúčtovať do svojich nákladov. V neposlednom rade mu vie banka na základe jeho obratov a pohybov ponúknuť vhodné financovanie. Či už vo forme schváleného úveru alebo vo forme kreditnej karty, ktorú vie získať už po troch mesiacoch od otvorenia účtu.

Ako vieme prostredníctvom živnostenského účtu spravovať financie?

Spravovať financie si vie živnostník online. To znamená prostredníctvom internet bankingu alebo prostredníctvom mobilnej aplikácie Tatra banka, a to 24 hodín denne a sedem dní v týždni.

Ako môže živnostník vyberať peniaze z účtu?

Okrem automatizovaných transakcií v neobmedzenom množstve má v rámci balíka služieb aj neobmedzený počet výberov z bankomatov Tatra banky a tiež výberov z bankomatov v rámci skupiny Raiffeisen Bank v zahraničí. Zároveň živnostníci so Živnostenským účtomTB môžu využívať aj našu inováciu, ktorou je výber z bankomatu mobilom. Samozrejme, aj tento výber z bankomatu mobilom je bez poplatku a neobmedzene.

Vieme tento účet napojiť na účtovníctvo?

Áno, je to možné dokonca viacerými spôsobmi. Cez internet banking si vie živnostník exportovať súbory v XML formáte a tieto potom uploadnúť priamo do svojho účtovného softvéru. Alebo prostredníctvom našej novinky, Premium API. Táto služba umožňuje automatické doťahovanie transakcií, pohybov, zostatkov priamo do účtovného softvéru.

A čo všetko vieme vybaviť cez mobil?

Najdôležitejšie je povedať, že živnostníci a slobodné povolania si od septembra minulého roka môžu otvoriť Živnostenský účetTB cez mobil prostredníctvom našej aplikácie Tatra banka. Urobia tak z pohodlia domova, bez nutnosti navštíviť osobne pobočku, a môžu sa viac venovať svojmu podnikaniu. Prostredníctvom aplikácie vedia taktiež načerpať predschválený úver. Dostanú sa tak k peniazom, ktoré potrebujú pre svoje podnikanie, oveľa jednoduchšie a rýchlejšie.

To je naozaj výhodné, hlavne teraz v čase pandémie. Tatra banka sa dlhodobo venuje podnikateľom…

Presne tak. Tatra banka je líder na Slovensku v segmente malých a stredných podnikateľov už niekoľko rokov. Aj do budúcna plánujeme prinášať ďalšie digitálne produkty a služby v online priestore, pretože si myslíme, že to je budúcnosť nielen bankovníctva, ale všeobecne podnikania. Zároveň chceme podnikateľom pomáhať aj nad rámec našich bankových tém a takýmto spôsobom im chceme pomôcť napredovať v podnikaní.

Tip na záver: Živnostenský účet a fakturácia v mobile

Čo potrebujte živnostník pre ľahšie podnikanie? Šikovnú online fakturáciu a k tomu živnostenský účet, ktorý teraz môžete získať na 12 mesiacov úplne bez poplatku. Cesta k účtu zadarmo je jednoduchá. 

Zistiť viac

Zdieľať
Súvisiace témy k článku
KROS
O nás
Blog
Kontakty