Menu

Paušálne výdavky živnostníka za rok 2023

Daňové priznanie k dani z príjmov fyzickej osoby podáva fyzická osoba, ktorej zdaniteľné príjmy za rok 2023 presiahli sumu 2 461,41 eur. Daňové priznanie je povinná podať aj fyzická osoba, ktorej príjmy nepresiahli sumu 2 464,41 eur, ale vykazuje stratu.
Ako je to s uplatňovaním výdavkov, ktoré znižujú základ dane, a tým aj daňovú povinnosť voči štátu?

Výdavky živnostníka v daňovom priznaní

Ak podnikateľ alebo živnostník dosahuje príjmy zo živnosti alebo inej samostatnej zárobkovej činnosti, môže si vybrať jednu z nasledujúcich možností uplatňovania výdavkov:

  • paušálne výdavky vo výške 60 % zo zdaniteľných príjmov, najviac do výšky 20 000 eur,
  • skutočné preukázateľné výdavky na základe vedenia jednoduchého účtovníctva,
  • skutočné preukázateľné výdavky na základe vedenia daňovej evidencie.

    Kto si môže uplatniť paušálne výdavky?

    Paušálne výdavky, alebo tzv. výdavky percentom z príjmov, si môže uplatniť podnikateľ alebo živnostník, ktorý nie je platiteľom DPH, alebo je platiteľom DPH iba časť zdaňovacieho obdobia a v roku 2023 dosiahol:

    • príjmy z podnikania podľa § 6 ods. 1 zákona o dani z príjmov, alebo
    • príjmy z inej samostatnej zárobkovej činnosti podľa § 6 ods. 2 zákona o dani z príjmov, alebo
    • príjmy z použitia diela a použitia umeleckého výkonu podľa § 6 ods. 4 zákona o dani z príjmov.

    POZOR: Paušálne výdavky si nemôže uplatniť daňovník pri príjmoch z prenájmu podľa § 6 ods. 3 zákona o dani z príjmov.

    Príklad: Živnostník sa stal platiteľom DPH v septembri 2023. Môže si pri podávaní daňového priznania za rok 2023 uplatniť paušálne výdavky?

    Živnostník si v daňovom priznaní za rok 2023 môže uplatniť paušálne výdavky. Nasledujúci rok si už bude musieť vybrať iný spôsob uplatňovania výdavkov.

    Príklad: Živnostník je od júla 2023 registrovaný pre DPH podľa § 7 zákona o DPH. Môže si v daňovom priznaní za rok 2023 uplatniť výdavky percentom z príjmov?

    Živnostník registrovaný na DPH podľa § 7 zákona o DPH  sa nepovažuje za platiteľa DPH podľa § 4 zákona o DPH. V daňovom priznaní si môže uplatniť výdavky percentom z príjmov (paušálne výdavky), a to bez ohľadu na to, či je osobou registrovanou pre daň podľa § 7/7a zákona od DPH časť alebo celé zdaňovacie obdobie.

    Výška paušálnych výdavkov v daňovom priznaní za rok 2023

    Podnikateľ si môže v daňovom priznaní uplatniť paušálne výdavky vo výške 60 % z celkových zdaniteľných príjmov z podnikania a z inej samostatnej zárobkovej činnosti, ako aj z príjmov z použitia diela a použitia umeleckého výkonu, najviac však do výšky 20 000 eur. Maximálna výška výdavkov nezávisí od počtu mesiacov vykonávania podnikateľskej činnosti.

    Odvody do zdravotnej a Sociálnej poisťovne sa do tejto sumy nezapočítavajú, uvádzajú sa v daňovom priznaní v reálnej výške, ktorú podnikateľ do zdravotnej a Sociálnej poisťovne zaplatil.

    Príklad: Živnostník mal v roku 2023 príjmy z podnikania vo výške 27 600 eur. Do zdravotnej poisťovne zaplatil odvody v sume 1 011,78 eura, sociálne postenie zaplatil 2 395,62 eura. V akej výške si môže uplatniť paušálne výdavky?

    Živnostník si môže uplatniť do výdavkov 60 % z dosiahnutých zdaniteľných príjmov, a teda sumu 16 560 eur (27 600 x 60 / 100). K uvedenej sume pripočíta zdravotné a sociálne odvody. Celkové výdavky vrátane odvodov tak budú vo výške 19 967,40 eura.

    Príklad: Živnostník začal podnikať dňom ohlásenia živnosti v máji 2023. Za obdobie podnikania dosiahol príjmy vo výške 33 600 eur. Nie je platiteľom DPH. Do zdravotnej poisťovne zaplatil odvody v sume 593,39 eura, sociálne poistenie neplatil. Môže si uplatniť v daňovom priznaní paušálne výdavky a v akej výške?

    Živnostník si môže v daňovom priznaní uplatniť paušálne výdavky vo výške 60 %  zo svojich príjmov, a to bez ohľadu na počet mesiacov, počas ktorých vykonával podnikateľskú činnosť. Vzhľadom k tomu, že jeho výdavky vypočítané percentom predstavujú sumu 20 160 eur, do výdavkov si môže dať maximálnu sumu 20 000 eur. K uvedenej sume pripočíta zdravotné odvody. Celkové výdavky vrátane odvodov budú 20 593,39 eura.

    Komu sa oplatia paušálne výdavky?

    Paušálne výdavky sa oplatia tým podnikateľom, ktorí majú skutočné výdavky za kalendárny rok nižšie ako tie vypočítané „paušálne“, prípadne v zdaňovacom období žiadne výdavky nemali. Väčšinou ide o tzv. slobodné povolania, napr. daňový poradca, programátor, marketér, novinár a podobne.

    Príklad: Podnikateľ mal v roku 2023 príjmy z podnikania vo výške 42 000 eur. Jeho skutočné výdavky súvisiace s podnikaním boli 6 700 eur. Oplatí sa mu v daňovom priznaní uviesť skutočné alebo paušálne výdavky?

    Podnikateľovi sa oplatí uplatniť paušálne výdavky, a to v maximálnej výške 20 000 eur.

    Povinnosti živnostníka pri uplatnení výdavkov percentom

    Ak sa daňovník rozhodne pre uplatnenie paušálnych výdavkov, je povinný viesť evidenciu o:

    • príjmoch v časovom slede v členení potrebnom na zistenie základu dane,
    • zásobách a o pohľadávkach.

    Aplikácia na vytvorenie daňového priznania za rok 2023

    Na vytvorenie daňového priznania vám bude stačiť jednoduchá aplikácia KROS Daňové priznania, v ktorej zvládnete vypočítať daň z príjmov aj sami. S vyplnením vám pomôže sprievodca, automatické výpočty a kontroly. Hotové daňové priznanie už len vyexportujte do PDF alebo XML formátu.

    Zdieľať
    Súvisiace témy k článku
    KROS
    O nás
    Blog
    Kontakty