Menu

Stavebníctvo sa digitalizácii nevyhne

Digitalizácia mení mnohé odvetvia a postupne vstupuje aj do stavebníctva. Síce pomalšie, ale predsa. Slovenskí stavbári prichádzajú na chuť informačným technológiám postupne a zvoľna. No nie je na čo čakať. Budúcnosť stavebníctva je v online a v KROSE to dobre vieme. K online službe Stavebné projekty pribúdajú ďalšie webové aplikácie, ktoré vyvíjame spoločne so stavbármi. Na vývoji tej najnovšej sa podieľal aj Pavol Královič z firmy Spark-ex. V rozhovore nám prezradil, aké je to spolupracovať na vzniku novej online aplikácie pre stavbárov a ako vidí budúcnosť stavebníctva.

V rozhovore sa dozviete:

  • Aké je to spolupracovať na vzniku online aplikácie pre stavbárov
  • Ako webové riešenia uľahčia prácu v stavebníctve
  • Čo čaká stavebný sektor o 10 rokov a na čo sa musí pripraviť

Na začiatok nám povedzte niečo o sebe.

Naša firma sa venuje prevažne pozemnému staviteľstvu. Hlavným odvetvím je výstavba bytových domov a občianskej vybavenosti. Riešime aj inžinierske siete a priemyselné stavby. Ja som zodpovedný za technickú prípravu stavby ešte pred samotnou realizáciou. Venujem sa rozpočtovaniu a kalkulovaniu. Do priebehu stavby som zapojený prakticky od jej začiatku až po fakturáciu.

S vývojármi z KROSU ste spolupracovali na tvorbe nových webových aplikácií pre stavbárov. Ako to celé prebiehalo?

S  ľuďmi z KROSU som v minulosti komunikoval veľakrát. Vidím, že všetci robia maximum. Pri vývoji nových aplikácií sa snažia úzko spolupracovať s ľuďmi z praxe a zapracovať veci, ktoré im ako používatelia navrhujeme. Aby všetko fungovalo tak, ako má. 

Digitalizácia postupne mení mnohé odvetvia v slovenskej ekonomike. Aký je váš pohľad na situáciu v stavebníctve?

Digitalizácia prebieha úplne všade, nevynímajúc žiadne odvetvie. Stavebníctvo sa tomu určite nevyhne. Toto odvetvie je jedným z posledných, v ktorom začala digitalizácia prebiehať. Vidím tu veľký potenciál. Nehovorím, že to bude hneď, ale možno o pár rokov sa informačné technológie dostanú do stavebníctva naplno. Predpokladám, že sa začnú digitalizovať všetky fázy stavebných procesov, či je to realizácia, príprava, kvalita, fakturácia. Tu všade je veľký potenciál. V dnešnej dobe nosíme počítač vo vrecku. Dnes zo smartfónu dokážete viac menej urobiť všetko.

Ľudia sa chcú ku všetkému dostať jednoducho a rýchlo. Na všetky podnety treba reagovať promptne a riešiť ich hneď. Týka sa to aj stavebníctva. Čo by pomohlo situáciu zlepšiť?

Teraz to v praxi funguje tak, že niečo máme v počítači, niečo v šanóne v skrini, niektoré informácie sú u investora. Výkresy dostaneme v nejakej podobe, ponuka sa posiela v inej podobe. Človek nevie, kde čo má hľadať a každý výstup je úplne iný. Nehovoriac o zmenách v projektoch, o ktorých rýchlo stratí  prehľad. Novinka dielne KROS, Stavebné projekty, má obrovskú výhodu v tom, že dokumenty, ktoré tam uložím, sú reálne prístupné pre všetkých ľudí, ktorí ich potrebujú a majú na to oprávnenie. Majú k nim prístup kedykoľvek a kdekoľvek, stačí len pripojenie na internet. V tomto vidím veľký potenciál.

Počas prvej vlny pandémie sa KROS zákazníkov pýtal, ako by im mohol pomôcť. Z prieskumu vyplynulo, že práve komunikácia medzi účastníkmi stavby spôsobuje najväčšie komplikácie?

Áno, niekedy je to komplikované. Ale myslím si, že keď teraz vďaka novej online aplikácii nebudeme musieť posielať veľa rôznych formátov, exportovať ich a importovať, že bude stačiť iba povoliť prístup a informácie si budeme zdieľať, bude to oveľa jednoduchšie. Zjednoduší to život všetkým zainteresovaným. Budeme fungovať v jednom systéme, v jednej tabuľke, ktorá je zrozumiteľná pre všetkých. Dáta budú dostupné v reálnom čase. Žiadne informácie sa nemôžu stratiť.  

Ako ďalšiu komplikáciu vidím odovzdávanie zákazky a dokladov v rámci firmy. Buď máte zákazku na serveri alebo si musíte posielať e-mailom rozpočet, súpisy prác či podklady na fakturáciu. S novou webovou aplikáciou stačí odsúhlasený súpis odfajknúť a účtovník k nemu môže hneď vystaviť faktúru. Alebo ak robíte na nejakej ponuke, pridáte do zoznamu oprávnených osôb na zákazke kolegu a pokračovať môže on. Nemusíte mu už nič posielať.

Niektorí ľudia majú obavy z ukladania informácií „niekam“ na internet.

Toto je otázka zabezpečenia. Je to možno o predsudkoch niektorých ľudí, ktorí s webom neprichádzajú dennodenne do kontaktu. Jednoducho mu neveria. Ak niekto veľmi chce vaše informácie, dokáže sa vám nabúrať do systému, vykradne vám kanceláriu, ukradne notebook, nehovoriac o riziku, že vám zhorí disk alebo sa poškodí súbor. Potenciál vidím v zabezpečených úložiskách na webe, ktoré majú bezpečnostné certifikáty v medzinárodných štandardoch. Súbory sú zálohované na viacerých miestach, takže je menšia pravdepodobnosť, že o dáta prídete, ako keď ich máte u seba v počítači.

Spolupracovali ste aj na vývoji online aplikácie KROS Priebeh výstavby. Čo by ste najviac vyzdvihli, čo sa vám na aplikácii páči?

Páči sa mi na tom to, že robíte v jednej tabuľke, že je to uhladené a jednoduché. Keď zoberiem výstup, dáva zmysel, je zrozumiteľný pre investora aj pre zhotoviteľa. Vynikajúce je aj to, že stačí odkliknúť jeden odkaz a automaticky sa to dostane tomu, komu sa to dostať má. Príjemca môže s týmito údajmi ihneď pracovať. Nič sa nemusí zložito exportovať a importovať z jedného programu do druhého.

Aké bude stavebníctvo o 10 rokov?

Pred 10 rokmi sme si nevedeli predstaviť telefón s dotykovou obrazovkou. Teraz si už nevieme predstaviť, že by sme mali denne v rukách ten tlačidlový. Verím, že elektronizácia pôjde dopredu, hlavne v oblasti prenášania dokumentov. Dúfam, že sa dokážeme vysporiadať s byrokraciou a že sa nám podarí zjednotiť a nájsť nejakú formu dokumentácie medzi všetkými zúčastnenými stranami. Verím, že komunikácia medzi investorom, zhotoviteľom alebo štátnymi orgánmi bude raz jednotná. Tak, ako sa o to snažíte aj v KROSE.

Zdieľať
Súvisiace témy k článku
KROS
O nás
Blog
Kontakty