Menu

Čo potrebujete vedieť o digitalizácii účtovníctva

Novela zákona o účtovníctve nadobúda účinnosť až od 1. januára, no už teraz prináša veľa otázok. Nehľadajte odpovede na sociálnych sieťach či diskusných fórach. Príďte si po odpovede k nám.

V tomto článku sa dozviete, čo so sebou prináša digitalizácia účtovníctva, v čom vám môže pomôcť, ako sa na ňu pripraviť a čo by ste o nej mali teraz vedieť. Aby ste si mohli pokojne vychutnávať sviatočnú atmosféru.

 

Čo účtovníkom prináša novela zákona o účtovníctve v oblasti digitalizácie?

Okrem možnosti spracovávať účtovné záznamy v elektronickej podobe, prináša aj možnosť archivovať všetky dokumenty elektronicky. Po novom, už viac nebudete musieť doklady tlačiť a uchovávať vo vytlačenej papierovej podobe. Bohato vám postačí tá elektronická.

Elektronické účtovníctvo povinnosť alebo možnosť?

Tak, ako si účtovníci môžu vybrať, či budú spracovávať účtovníctvo elektronicky, môžu si vybrať aj formu archivácie dokladov. V praxi to bude vyzerať tak, že sa môžete rozhodnúť, či budete doklady uchovávať elektronicky, v papierovej forme alebo budete tieto možnosti kombinovať. Nezabudnite však na to, koľko stromov môžete netlačením dokladov ušetriť.

Odkedy to platí?

Novela síce nadobúda účinnosť od 1. januára 2022, ale rozhodnúť sa pre digitálny archív môžete počas celého roka. To, či si doklady založíte do šanónov alebo ich šupnete na cloud je treba si rozmyslieť najneskôr do dňa podania účtovnej závierky za rok 2022. Pri elektronickej archivácii ušetríte miesto na policiach pre rodinné fotky a navyše, ak príde daňová kontrola, stačí im odovzdať elektronickú zálohu dokladov.

Čo by ste mali urobiť, ak sa rozhodnete pre ísť cestou digitalizácie?

Prvým krokom by mala byť interná smernica, kde si pekne čierne na bielom uvediete, aký bude váš systém uchovávania dokladov a tiež miesto, kde bude dokumentácia uložená. Či už sa rozhodnete pre cloud, pamäťovú kartu alebo USB, výber je na vás. Zákon vás v tomto neobmedzuje.
Druhým krokom by mala byť dohoda s obchodnými partnermi, nech vám doklady posielajú elektronicky. Ak sa to dá. Vyhnete sa tak papierovým dokladom, ušetríte kopec papiera, šanónov aj miesta v kancelárii.

Ako vám s digitalizáciou pomôžeme my?

Rovnako ako pri iných veľkých zmenách, ktoré sme spolu prešli – prechod na euro, certifikácia pokladníc, e-kasa, aj pri digitalizácii budeme stáť pri vás. Naším poslaním je zjednodušovať vám život. Preto naše legislatívne analytičky prešli všetky paragrafy a spolu s programátormi vytvárajú riešenie, ktoré vám s digitalizáciou pomôže.

Aby ste nemuseli zháňať drahé úložiská, vytvoríme pre vás bezpečný digitálny archív s automatickým ukladaním dokladov, ktorý bude spĺňať všetky požiadavky zákona. Svetlo sveta uzrie predbežne v apríli. Určite vám dáme vedieť. Sledujte naše sociálne siete alebo sa prihláste na odber mailových noviniek.

Tak a teraz už môžete ísť sviatkovať. Šťastné a veselé priatelia. A zdravé.

Zdieľať
Súvisiace témy k článku
KROS
O nás
Blog
Kontakty