Menu

HR trendy 2023: Za úspech vďačíme ľuďom

Na začiatku bol nápad, dvaja mladí chalani a hŕba nadšenia. Vedeli, že chcú pomáhať podnikateľom. Založili KROS a vymysleli softvér na spracovanie jednoduchého účtovníctva. 

Najskôr fungovali sami len s ekonómkou, ktorá bola tiež konzultantkou, testerkou, analytičkou aj účtovníčkou. Jeden programoval, druhý chodil von a predával. Jednoduché účtovníctvo sa medzi podnikateľmi rýchlo uchytilo, nasledovalo vyvíjanie softvéru pre mzdy a podvojné účtovníctvo. Vtedy začala firma rásť a naberať ďalších ľudí na vývoj a zákaznícku podporu. „Rodinný“ systém, kde každý robí všetko, nebol pri 50 ľuďoch udržateľný. Vznikla klasická organizačná štruktúra, ktorá tu bola mnoho rokov. Dnes, keď je krosákov viac ako 250, už ani to nefunguje. Nová generácia si vyžaduje nový prístup. Posledné roky sa snažíme posúvať KROS iným spôsobom. Organizačná štruktúra je plochejšia, fungujeme na vzájomnej spolupráci, sme agilní, robíme v SCRUME.

Poctivá práca a sranda idú spolu ruka v ruke

Ak sa stretnú dobrí ľudia s veľkým odhodlaním a dobrým úmyslom, nemôže to dopadnúť zle. A presne takí ľudia tvoria KROS: vývojári, testeri, analytici, konzultanti, marketéri, obchodníci… Každý je špecialista na niečo iné. Diverzita je kľúčová. Každý prináša do tímu svoj pohľad, svoje know-how a dokonca aj svoj štýl humoru. Lebo v práci musí byť aj sranda. Firemná kultúra dáva ľuďom priestor rozhodovať o určitých veciach a súčasne aj preberať za rozhodnutia zodpovednosť. Všetko je postavené na spolupráci, ťahaní za jeden koniec, dobrej nálade a chuti vzájomne si pomáhať. Keď sa to dá všetko dokopy, vznikajú skvelé veci. Na konci je spokojný zákazník i zamestnanec.

Čo znamená spokojný zamestnanec? Definícií je veľa. Všeobecne možno povedať, že ľudia by mali mať naplnené svoje potreby. Napríklad potreba bezpečia, priateľstvo, úcta a rešpekt, potreba tvoriť a rozvíjať sa. A toto všetko sa v KROSE snažíme udržať.

Čo si na KROSE najviac vážia zamestnanci?

„Môj tím je moja druhá rodina. Na práci v KROSE si najviac vážim ľudí, s ktorými môžem pracovať a neobmedzený homeoffice.“
Jakub Berthoty, vývojár

 

„Na KROSE si najviac vážim, že sa s kolegami aj nadriadeným môžem baviť otvorene a na rovinu. A potom samozrejme tie dobré vzťahy. Mám priestor aj podporu pravidelne sa vzdelávať a s radosťou to aj využívam.“
Lukáš Večerík, scrum master

 

„KROS je pre mňa rodina. Zloženie ľudí a vzťahy na pracovisku sú pre mňa viac, ako iné benefity. Veľmi si vážim ľudskosť majiteľov a vedenia voči zamestnancom, zreteľ na vzťahy medzi kolegami a možnosť vzdelávania v oblasti, ktorá ma baví.“
Mária Laššová Turská, konzultantka

Niektorí z týchto ľudí sú v KROSE dlhé roky, iní len pár mesiacov. Všetci však museli prejsť pracovným konkurzom. Netušili, aké to bude a mali rôzne očakávania. Ako sa menia potreby ľudí, menia sa aj HR trendy. Čo teraz vedie pri pohovoroch?

HR trendy 2023

Posledné 3 roky výrazne ovplyvnili to, ako chcú ľudia pracovať. Pozrite sa, čo zamestnanci aktuálne preferujú.

Hybridná práca a flexibilita

Skĺbenie „homeoffice“ a „office“ jednoznačne dominuje na všetkých frontoch. Prvou otázkou zo strany uchádzača na pohovore je často: „A môžem robiť z domu?“ Stále rastie aj záujem o vykonávanie práce zo zahraničia. Predstava, že človek kódi, účtuje či obchoduje na pláži spod palmy, keď sa u nás všetci čerti ženia, je najmä pre mladšiu generáciu veľmi lákavá. Dôležitý pre uchádzačov je tiež flexibilný pracovný čas a možnosť prispôsobiť si prácu rodine, koníčkom alebo ďalšiemu zamestnaniu.

Hostinné prostredie

Pracovné prostredie má vplyv na firemnú kultúru, angažovanosť zamestnancov a výkonnosť podniku. Firmy si stále viac uvedomujú, že musia počúvať a pochopiť preferencie ľudí a zladiť ich so svojimi podnikateľskými cieľmi. Napríklad veľké open space priestory, ktoré boli znakom flexibility v minulých rokoch, sa dnes tešia menšej obľube. Zamestnancov rušia nahlas volajúci kolegovia, nedostatok súkromia, či nesúlad v nastavení teploty klimatizácie alebo kúrenia.

4-dňový pracovný týždeň

Mať každý týždeň predĺžený víkend? To by sa zamestnancom páčilo. A nielen tým mladým. Uchádzači o zamestnanie sa o túto možnosť zaujímajú čoraz intenzívnejšie. Vo svete model 4-dňového pracovného týždňa frčí už niekoľko rokov a teší sa veľkej obľube. Môžeme sa s nim stretnúť napríklad na Islande, v Španielsku či Belgicku. Prvého priekopníka však máme už aj na Slovensku.

Vzdelávanie a rozvoj talentov

Hovorí sa, že najlepšia investícia je investícia do vzdelania. Ak máte zamestnancov, ktorí sa chcú posúvať ďalej, zlepšovať a vzdelávať, máte vyhraté. Aktuálne to však už nie je len o tom, že im zaplatíte drahé kurzy či školenia, ktorých sa zúčastnia v pracovnej dobe. Dôležité je budovať firemnú komunitu a podporiť vzájomné zdieľanie nadobudnutých vedomostí.

Automatizácia a digitalizácia

Z online pohovorov sa stala rutina. Minimálne 1. kolo pre úsporu času preferujú tak firmy, ako aj uchádzači online. V hre sú už aj chatboty, ktoré uchádzačom kladú otázky a do 2. kola vyselektujú len tých, ktorí splnia kritéria. Alebo naopak, uchádzačom odpovedajú na otázky napríklad ohľadom firemných benefitov. Umelá inteligencia pomáha aj pri vyhľadávaní potenciálnych zamestnancov a kontrole životopisov. Najmladšia generácia, ktorá vyrastá s technológiami už od plienok, ich berie ako samozrejmosť. A nenahraditeľné sú aj pri remote či hybridnom štýle práce.

Diverzita

Pálčivá téma akceptovania odlišností aktuálne rezonuje celou spoločnosťou. Výnimkou nie je ani firemné prostredie. Napríklad pomer mužov a žien v riadiacich pozíciách je stále veľmi nevyrovnaný. Aj keď máme pred sebou ešte dlhú cestu, firmy čoraz viac kladú dôraz na posudzovanie schopností jednotlivca bez ohľadu na jeho pohlavie, orientáciu, kultúru, náboženstvo, rasu či zdravotné postihnutie. A robia dobre, pretože odlišnosť je dôležitá pre fungovanie a expanziu každej firmy.

Ako na HR trendy reaguje KROS a čím aktuálne vo firme žijeme?

Je veľa vecí, ktorých dôležitosť vo vzťahu ku krosákom si uvedomujeme a neustále ladíme. Za HR oblasť by som uviedla 3 aktuálne príklady:

Candidate experience

Naším cieľom je, aby pre uchádzačov o prácu u nás bol pohovor a kontakt s nami zážitkom a užitočnou skúsenosťou bez ohľadu na to, či sa stanú krosákmi, alebo nie. Snažíme sa s nimi vytvoriť vzťah, spoznať ich a ak majú záujem, dať im spätnú väzbu. Je pre nás dôležité, aby ľudia fitli do nášho tímu a cítili sa v ňom vítaní. Preto sú neoddeliteľnou súčasťou pohovorov vždy aj ľudia z tímu, kam človeka hľadáme a konečná voľba je na nich.

Talent manažment

Jednou z hodnôt firmy je aj to, že nás práca baví. Preto pomáhame krosákom, aby robili prácu, ktorá ich teší a majú na ňu tie najlepšie predpoklady a talenty. Začíname experimentovať s využívaním talentovej Gallup typológie (Clifton Strength) na podporu a rozvoj silných stránok ľudí, hlavne v prípade, ak sa hľadajú, uvažujú o zmene alebo prechádzajú v rámci firmy na iné, nové pozície.

Budovanie kultúry spätnej väzby

Už druhý rok je jednou z celofiremných priorít posilňovanie dôvery a úprimnosti v rámci tímov, aj naprieč celou firmou. Vytvárame prostredie a atmosféru, kde sú ľudia ochotní a schopní pomenovávať úspechy a prínosy svoje aj svojich kolegov, a rovnako aj chyby či rezervy. Pravidelne informujeme a debatujeme s ľuďmi o dianí vo firme a o rozhodnutiach a plánoch vedenia. Na názory a zladenie ľudí s firmou sa pýtame aj v celofiremnom prieskume, ktorý máme čerstvo za sebou.
Je to dobrodružná, nie vždy bezproblémová cesta, ale s ľuďmi a pre ľudí, ktorým na firme záleží a majú to tu radi, to stojí za to.“

Monika Schestágová

personálna manažérka, KROS

Zdieľať
Súvisiace témy k článku
KROS
O nás
Blog
Kontakty