Menu

KROS vo svete včiel

Odkedy sa venujem včelám, pozorujem zaujímavé veci. Napríklad, že akosi pribudlo veľmi veľa dobrých ľudí do môjho okolia a teším sa zo života. Keď sa chcem niečo dozvedieť o včelách, dozviem sa niečo o sebe. Takže tu vlastne nejde ani tak o tie včely, ale o kultiváciu človeka cez včely.

Teória Alberta Einsteina a prax starých včelárov

Vedeli ste, že slávny génius Einstein nenosil ponožky? Vraj vychádzal z teórie, že bez ohľadu na to, ako ste chytrí, aj tak sa vám v nich spraví diera. Mal aj svoju populárnejšiu teóriu relativity vesmíru, teda že v hmote je ukrytá energia. Vysvetlil ju raz vo svojom prejave takto : „Aj veľmi malé množstvá HMOTY sa môžu premeniť na veľmi veľké množstvo ENERGIE a naopak. Všetko je prepojené.“ A starí včelári túto teóriu vedeli potvrdiť praxou už dávno. Stačí sa spýtať hociktorého včelára, ako ho včely vedia vnútorne dobíjať energiou, ako ho učia vedieť vnímať zákony prírodné a vesmírne (a dokonca nemusí byť ani kvantový fyzik).

Ponožková výzva

Predstavte si, keby včely nosili ponožky. Potrebovali by ich minimálne 3-krát viac ako ľudia bežného typu. Lenže včely ponožky nenosia, takže ponožkami sa im nezavďačíme. Tak ako môžeme pre ne niečo spraviť ? „Napríklad kúpou ponožiek“. Povedala si partička dobrých duší z KROSU a vyhlásila ponožkovú výzvu na podporu včiel a prírody. A keďže platí, že bez ponožiek nie sú Vianoce, niekoľko ľudí túto myšlienku podporilo a vytvorilo priestor na ponožkový projekt. Výťažok z ponožkovej kampane, do ktorej sa zapojilo aj mnoho z vás, krosáckych zákazníkov, bol použitý, ako inak, pre včely.

Autor obrázka: Veronika Cíbová 

Poctivá príprava

Nasledovala IN-DOOR aktivita – natieranie úľov a stĺkanie drevených rámikov. Svoj remeselnícky potenciál odkryli krosáci hneď po skončení pracovného dňa. Vedenie prišlo podporiť tiež, hlavne morálne aj materiálne chutným občerstvením. Na druhý deň sa namiesto rannej porady opäť natieralo. Úle dostali dvojitý ochranný náter, aby aj nejaký ten rok vydržali. Prípravná fáza je teda za nami. A na čo sa ešte môžeme tešiť?

Zasaď strom, poteš včelu

Blíži sa jar. To je čas pre jarnú výsadbu a prípravu včelnice. V duchu hesla „zasaď strom, poteš včelu“ plánujeme vysadiť dreviny a rastliny na zabezpečenie celoročného zdroja potravy. Výsledkom bude lepšia úroda i zdravšie mesto. A potom si konečne môžeme spoločne zavčeláriť. Ten zážitok stojí zato. Dúfam, že to stihneme do 20. mája – svetového dňa včiel (ako aj dňa narodenia Antona Janšu, ktorého Mária Terézia menovala historicky 1. cisárskym učiteľom včelárstva vo Viedni).

Royal family

Nielen včelia kráľovná matka má zabezpečenú najkvalitnejšiu starostlivosť aj jedálniček (tzv. materskú kašičku alebo „royal jelly“). Napríklad aj britská kráľovná má vlastný bylinkový sad. Používa bylinky, aromaterapiu a stále je aktívna so svojou mysľou aj vo vysokom veku. Vždy má na cestách puzdro s prírodnými pomocníkmi. Lieky nám kvitnú na lúkach. A preto úľ je najzdravšia a najstaršia prírodná lekáreň.

Na záver óda na med od Petra Turzáka:

„Farba ako slnečný jantár, vôňou si ma opantal.

V závetrí chuť mentolu a mäty, naše včely letia kvetom v ústrety. “

Zdieľať
Súvisiace témy k článku
KROS
O nás
Blog
Kontakty