Menu

Kto má nárok na 275 € za rekreáciu? 

Obdobie letných dovoleniek je v plnom prúde. S ním prichádza aj zvýšený záujem o čerpanie rekreačných príspevkov. Ako to je s nárokom na tento príspevok? Kedy ho musí zamestnávateľ poskytnúť a v akej výške patrí zamestnancovi?

Povinnosť alebo možnosť

Zamestnávate 15 zamestnancov a dávate si otázku či musíte poskytovať príspevok na rekreáciu alebo rekreačný poukaz? Nie. Ak ste aj v minulom roku zamestnávali v priemere menej ako 49 zamestnancov, táto povinnosť sa vás netýka. Ak ste však zamestnávali viac ako 49 zamestnancov, mali by ste zbystriť pozornosť. Zamestnanec vás môže požiadať o príspevok na rekreáciu.

Kto má na príspevok nárok?

Máte zamestnanca, ktorý u vás pracuje viac ako 24 mesiacov na hlavný pracovný pomer? Presne takýto zamestnanec vás môže požiadať o príspevok na rekreáciu. Ako zamestnávateľ, máte následne povinnosť poskytnúť mu 55 % z oprávnených výdavkov na rekreáciu, maximálne však 275 € za rok. Samozrejme, je dôležité aby splnil všetky ostatné podmienky pre uplatnenie príspevku.

Čo si pod ďalšími podmienkami predstaviť?

  • Rekreácia musí byť spojená s ubytovaním aspoň na dve noci na území Slovenskej republiky.
  • Zamestnanec musí o príspevok na rekreáciu požiadať.
  • Taktiež musí doložiť účtovný doklad (faktúru) do 30 dní od skončenia rekreácie.

Ak zamestnanec tieto podmienky splní, môže získať až 275 €. Nárok na túto sumu, má zamestnanec, ktorý pracuje na plný úväzok. Ak máte zamestnancov s kratším úväzkom, výška príspevku sa prepočíta v pomere zodpovedajúcemu kratšiemu pracovnému času. Dôležité je taktiež spomenúť, že nárok na rekreáciu majú len zamestnanci pracujúci na hlavný pracovný pomer.

Počty nechajte na OLYMP

Nechce sa vám trápiť s prepočtom výšky príspevku na rekreáciu u zamestnancov s kratším pracovným časom alebo chcete vedieť koľko € ešte ostáva zamestnancovi na vyčerpanie? Stavte na OLYMP, nielenže budete mať legislatívu a počty pod kontrolou, získate aj tlačovú zostavu na ktorej nájdete informácie o vyčerpanej sume či zostatku.

Zdieľať
Súvisiace témy k článku
KROS
O nás
Blog
Kontakty