Menu

Novinky v mzdovej legislatíve 2024 a RZD

V posledných dňoch roka 2023 sme počas sviatkov mohli trochu spomaliť a oddýchnuť si, teraz je však Nový rok už v plnom prúde. A s nim aj množstvo legislatívnych zmien. Pripravte sa na ne s nami na januárovej online konferencii Legislatívnej TOUR:  Novinky v mzdovej legislatíve 2024 a RZD.

Zvýšenie minimálnej mzdy a povinných príplatkov

Ako každý rok, opäť vzrástla minimálna mzda a s ňou aj povinné príplatky. S akými sumami treba počítať, kto má nárok na povinné príplatky a v akej výške, sa dozviete počas prvého dňa konferencie.

Zmeny v zákone o sociálnom a zdravotnom poistení a v zákone o dani z príjmov

Zmenám sa nevyhnú ani mzdové veličiny v oblasti zdravotného a sociálneho poistenia, či zákona o dani z príjmov. Upravuje sa výška maximálnych vymeriavacích základov. Do zdravotnej poisťovne budú zamestnávatelia odvádzať viac z dôvodu zvýšenia sadzby poistného a aj nízkopríjmoví zamestnanci kvôli zvýšeniu minimálneho odvodu poistného.

Prijaté boli aj nové sumy nezdaniteľných častí základu dane, či vyššia suma základu dane pre odvod 25 % sadzby dane.  Od roku 2024 nastali zmeny aj pri daňovom bonuse na zaplatené úroky, v zdaňovaní dividend a oslobodení zamestnaneckých akcií od dane.

Posudzovanie vylúčených dôb a prerušenia sociálneho poistenia v roku 2024

Od 1. 1. 2024 opäť nastáva zmena v posúdení vylúčených dôb pre zamestnancov v období materstva, tehotenstva a starostlivosti o dieťa. Zmena sa dotýka ako žien, tak aj mužov. Dozviete sa, za akých podmienok nastane vylúčená doba z platenia poistného a kedy ide o prerušenie poistného.

Ďalšie zmeny

Keďže od 1. 1. 2024 je elektronická PN povinná pre všetkých lekárov, pozrieme sa, ako na ňu v  OLYMPE. Stanovuje sa aj výnimka pre štátny sviatok 1. september – Deň Ústavy SR, ktorý už nebude dňom pracovného pokoja. Zmeny sú aj v preukazovaní plnenia povinného podielu zamestnávania občanov so zdravotným postihnutím. Ukážeme si aj novinku v OLYMPE – KROS personálny dotazník, ktorý využijete pre automatické naimportovanie údajov o novom zamestnancovi do Personalistiky. Toto všetko vás čaká na Legislatívnej TOUR už v prvý deň.

Daňový bonus v RZD a v daňovom priznaní FO

Výpočet daňového bonusu na dieťa sa bude v RZD za rok 2023 oproti predchádzajúcemu roku opäť meniť. Daňovníci s nízkym základom dane navyše majú možnosť uplatniť si v daňovom priznaní aj základ dane druhej oprávnenej osoby, čím im môže vzniknúť vyšší nárok na daňový bonus. Toto však také jednoduché nebude a prináša to veľké množstvo otázok. Ako pri uplatnení daňového bonusu na dieťa postupovať nielen v RZD, ale aj v daňovom priznaní FO, vám počas druhého dňa konferencie prezradí hlavný štátny radca MF SR pre oblasť dane z príjmov FO, Ing. Miroslava Brnová. Bližšie sa pozrieme aj na nový daňový bonus zo zvýšenia zaplatenej splátky v RZD a v daňovom priznaní FO za rok 2023 a na zmeny v daňovom bonuse na zaplatené úroky od roku 2024. Ak sa prihlásite už teraz, získate jedinečnú možnosť poslať vopred otázky, ktoré vás v súvislosti s daňovým bonusom zaujímajú. Odpovede sa dozviete v priebehu konferencie priamo od štátnej radkyne MF SR.

Ročné zúčtovanie dane v OLYMPE

Posledný deň zaostríme na legislatívne termíny a povinnosti zamestnanca a mzdára v súvislosti s ukončením roka 2023. Zameriame sa na daňové veličiny platné pre RZD za rok 2023 a pozrieme sa na zmeny oproti predchádzajúcemu roku. Prejdeme si aj uplatnenie daňového bonus na dieťa, na zaplatené úroky a zo zvýšenia zaplatenej splátky v RZD v OLYMPE. Legislatívna TOUR bude nabitá množstvom príkladov, s ktorými sa môžete stretnúť pri spracovaní RZD vašim zamestnancom.

Na 3-dňovej konferencii Novinky v mzdovej legislatíve 2024 a RZD, ktorá prebehne online 29. 1. – 31. 1. 2024, sa dozviete odpovede na vaše otázky.

Zdieľať
Súvisiace témy k článku
KROS
O nás
Blog
Kontakty