Menu

Pomoc Ukrajine: Návod na použitie pre podnikateľov

Veľa ľudí je z pomoci pre Ukrajinu zmätených. Zverejní sa zbierka, že sú potrebné detské plienky a hygienické potreby. Ľudia sa spoja a vyzbiera sa celý kamión. Po pár hodinách zrazu v televízii vidíte, že sklady sú plné a chýbajú dobrovoľníci, ktorí by to všetko roztriedili.

Ak sa strácate v tom, ako pomôcť, inšpirujte sa naším ťahákom. Je o tom, čo sme sa v KROSE naučili o pomoci Ukrajine v prvých 10 dňoch.

1. Najlepšia pomoc je cielená pomoc

Robte alebo prispejte na také zbierky, ktoré sú potrebné. Internet je plný výziev s presným zoznamom chýbajúcich vecí aj ich presným miestom dodania.

2. Zapojte svojich zamestnancov

Nechcite celý svet zachrániť sami. Keď každý pridá ruku k dielu, bude to oveľa jednoduchšie. Vyzvite svojich zamestnancov, nech sa zapoja do zbierok spolu s vami. Či už finančne alebo materiálne.

Oplatí sa to najmä pri nedostatkových tovaroch – spacáky či autolekárničky by ste vo veľkých množstvách hľadali ťažko v predaji. Nám sa podarilo v expresnej zbierke za jednu noc vyzbierať takmer 60 spacákov a karimatiek a takmer 30 lekárničiek. Teraz už slúžia ľuďom na Ukrajine.

3. Podeľte sa o to najcennejšie – o svojich ľudí

Na hraniciach aj v ubytovacích zariadeniach stále potrebujú dobrovoľníkov. Chýbajú aj manažéri, ktorí by to všetko riadili. Ak sa viete podeliť o svojich ľudí, urobte to. Niekedy to pomôže oveľa viac ako materiálna zbierka či finančný dar.

4. Spojte sa s obchodnými partnermi

Buďte vnímaví na to, s čím a ako môžete pomôcť. Na druhej strane nebojte sa osloviť obchodných partnerov či známych z podnikateľskej brandže, aby sa k vám pridali.

Nám sa vďaka spolupráci s ROTARY clubom podarilo dostať zdravotnícku pomoc priamo na Ukrajinu. Vďaka firme EMTEST a ich obchodným partnerom z Ukrajiny sme urobili viacero spoločných zbierok a doručili ich do Perečína. Naposledy viac ako 1 000 lekárničiek.

Reinoo nás zase inšpirovalo v tom, že efektívne pomáhať sa dá aj viac ako 300 km od hraníc.

5. Spoľahnite sa na overené humanitárne organizácie

Chcete pomôcť, ale chýba vám čas? Spoľahnite sa na humanitárne organizácie, ktoré vedia, ako najlepšie pomôcť. Na výber je ich veľa.

V spojitosti s pomocou na Ukrajine najviac vnímame: Magna, Červený kríž, Kto pomôže Ukrajine, Maltézska pomoc Slovensko, Slovenská katolícka charita, Nadácia Integra, Človek v ohrození. Okrem akútnej zdravotníckej pomoci  priamo v oblasti konfliktu poskytujú potravinové a hygienické balíčky, ako aj pomoc s prepravou ľudí do bezpečia a s ich ubytovaním.

Pomôcť môžete aj finančným darom pre CAMP Žilina, aktuálne najväčší tábor pre ľudí z Ukrajiny celý v rukách dobrovoľníkov.

6. Pozor na prepálenie

Vyzerá to tak, že pomoc Ukrajine nebude rýchlym behom. Podobá sa skôr maratónu. Bude to dlhé a náročné na vytrvalosť. Preto pozor na vyhorenie, neprepáľte to. Robme to tak, aby sme vedeli a chceli pomáhať aj o pár mesiacov.

7. Ak máte dobrý tip na pomoc, podeľte sa oň

Stále hľadáme možnosti, ako čo najlepšie a cielene pomôcť. Ak máte nejaký tip, podeľte sa oň s nami. Napíšte nám na pomahame@kros.sk.

Nezabudnite. Za každou pomocou je niečia tvár. Možno sa vám podarí spoznať, komu ste na druhej strane pomohli. A možno nie. Dôležité je, že ste pomohli. Akokoľvek.

Zdieľať
Súvisiace témy k článku
KROS
O nás
Blog
Kontakty