Menu

V hlavnej úlohe virtuálna pokladnica

Virtuálna registračná pokladnica zažíva najväčší boom vo svojej existencii. Viac ako tretina zo všetkých žiadostí o pridelenie kódov eKasy bola pre virtuálnu pokladnicu. Prečo by nie, veď je bezplatná.

Čo je virtuálna pokladnica?

Virtuálna registračná pokladnica je bezplatne prístupná online aplikácia pre všetkých podnikateľov predávajúcich tovar alebo poskytujúcich služby zriadená finančným riaditeľstvom. Prihlasujete sa do nej ako do e-mailu, prihlasovacím menom a heslom.

Čo k nej potrebujete?

Stačí vám počítač pripojený na internet. Ak ste radi v pohybe, vystačíte si aj so smartfónom alebo tabletom. Podporované sú operačné systémy Android ale aj operačný systém iOS, takže na svoje si prídu aj milovníci Apple. Samozrejme, nezabudnime na tlačiareň. Niekde sa ten doklad vytlačiť musí. Teda pokiaľ nevyužijete možnosť zaslať ho zákazníkovi elektronicky.

Komu poslúži?

Každému. Niekomu však viac, inému menej. Ak máte menší počet predajných položiek a nepotrebujete v reálnom čase vysporiadavať aj sklad, táto voľba je pre vás ideálna.

Nehovoriac o tých, ktorí majú zopár predajov za rok, prípadne zopár úhrad faktúr. V takomto prípade nemusíte váhať. eKasa vás nestojí nič.

Zvažovať by mali začať tí, ktorí majú väčší počet položiek na predaj a zaujíma ich aktuálny stav skladu. Prenos zoznamu položiek tovaru alebo služieb je možný totiž len cez import. Alebo ich môžete nahodiť ručne.

A takto sa dostávame k Achillovej päte virtuálnej pokladnice – nedá sa prepojiť so žiadnym skladovým ani ekonomickým softvérom. A to z nej vo viacerých prípadoch robí outsidera. Žiaľ, ani budúcnosť v tomto smere nie je svetlá. Finančná správa vôbec nezvažuje otvorenie virtuálnej pokladnice pre prepojenie s inými softvérmi.

Čo vám iní nepovedia

  • Virtuálna pokladnica je závislá na internete. Pri výpadku internetu sa do nej neprihlásite. V praxi to znamená, že musíte vypísať paragón. Ak máte nestabilný internet alebo slabý signál, siahnite skôr po online registračnej pokladnici.
  • Virtuálnu pokladnicu môžete využiť aj v prevádzkach v teréne. Pri každom prihlásení do virtuálky vám aplikácia umožní zadanie GPS súradníc alebo adresy aktuálneho predajného miesta. Pri žiadosti o kód eKasy je potrebné vybrať voľbu Prenosná pokladnica.
  • Maximálny počet položiek na predaj, či už tovarov alebo služieb, je 2 000.
  • Virtuálna pokladnica umožňuje tlačiť doklady vo formáte A4, A5 a A6.
  • Podnikateľ môže používať VRP bez obmedzenia na počet vydaných pokladničných dokladov. V minulosti ste mohli cez virtuálnu pokladnicu vytvoriť len obmedzený počet bločkov. Doba ide dopredu, servery zvládnu viac a dnes sú pripravené na neobmedzený počet dokladov – aj pri virtuálke.
  • V ponuke prehľadov predaja je virtuálka v porovnaní s eKasa zónou ORP zatiaľ štedrejšia. Virtuálna pokladnica ponúka viacero rozšírených reportov, za ktoré vám vaša účtovníčka bude vďačná ?

Ozaj, virtuálna pokladnica má ešte jednu nevýhodu. Neviete si ju vyskúšať. Preto sme vám pripravili video o tom, ako vyzerá virtuálna pokladnica v praxi a čo všetko dokáže.

Zdieľať
Súvisiace témy k článku
KROS
O nás
Blog
Kontakty