Menu

Zmeny v zákone o DPH od roku 2023 v praxi

Každoročne nastane v účtovných zákonoch plno noviniek. Je náročné všetko sledovať a niekedy, aj z nedostatku času, nemožné. Na Legislatívnej TOUR si prejdeme zmeny, ktoré vznikli pri daňových priznaniach k dani z príjmov. To však nie je jediná oblasť, v ktorej nastali úpravy. Ďalšou výzvou je zorientovať sa vo všetkých zmenách v DPH. Zmeny pri zníženej sadzbe DPH, oprava odpočítanej DPH pri krádeži tovaru, pri neuhradených záväzkoch, zmeny v registračných povinnostiach, atď… Ak by sme mali spomenúť všetky, vymenúvali by sme donekonečna. Preto sme pre vás vybrali tie najdôležitejšie.

14. február – to najdôležitejšie v tomto mesiaci. Pod týmto dátumom každému napadne ako prvé Valentín. A áno, dávame vám za pravdu, tento deň je sviatkom zaľúbených. Keďže máme radi našich zákazníkov a staráme sa o vás, prinášame vám v tento deň legislatívny webinár Zmeny v zákone o DPH od roku 2023. Spolu sa popasujeme so všetkým, čo pre nás zákonodarcovia pripravili. Ako už býva zvykom, súčasťou bude aj legislatíva s daňovou poradkyňou a praktické ukážky v programe so špecialistkou programu OMEGA.

Oprava odpočítanej dane neuhradených záväzkov

Najväčšia zmena, ktorá nastala, je strašiak menom § 53. Väčšina z nás sa s týmto paragrafom stretla už aspoň z počutia a povedali si, že našťastie sa ich netýka. Po novom sa však dotkne takmer každej spoločnosti, ktorá má „nepoctivých“ majiteľov, čo platia faktúry neskoro. Vzťahuje sa na mňa počet dní 100 alebo 150? Povieme si, že táto zmena je trošku neprehľadná a ťažko sa v nej orientuje. V minulosti to bolo inak, teraz je to takto? Čím sa mám riadiť? Týka sa ma to? Odkedy sledujem nezaplatené záväzky? Ako si s tým poradiť v OMEGE? Z tejto témy vzniká množstvo otázok, na ktoré budeme spoločne hľadať odpovede. Keďže zmena nastala od 1. januára tohto roka, prvý raz ju pocítime pri podávaní daňového priznania k DPH za január, t.j. k 27. februáru. Preto je najvyšší čas naštudovať si tento paragraf, aby sme boli pri podaní pripravení a nič nás nezaskočilo. Alebo je tu druhá možnosť – naučíme svojich majiteľov platiť načas a máme o starosť menej.

Ako bolo vyššie uvedené, webinár sa uskutoční 14. 2. 2023. Povedali ste si: Och, škoda, práve v tento termín nemôžem a prídem o cenné informácie? To nie je problém, keďže k webináru získate videozáznam, ktorý si môžete pozrieť kedykoľvek aj opakovane. Samozrejmosťou je aj materiál, ktorý budete mať k dispozícii. Ak ste členom KROS Academy, uplatnite si webinár zľavu 20 %. S Balíkom podpory ŠTANDARD ušetríte tiež 20 % a s balíkom PRÉMIUM až 50 %. Tak neváhajte a prihláste sa ešte dnes. 

PRI TOM MUSÍM BYŤ

Zdieľať
Súvisiace témy k článku
KROS
O nás
Blog
Kontakty