Menu

Čo robiť s PN-kou?

Nedávno som ochorela. Lekár mi naordinoval pobyt v posteli a vystavil mi PN. Keďže nebývam často chorá, nevedela som ako ďalej. Aby ste nemuseli tápať tak ako ja, spísala som pre vás, čo treba v tejto situácii robiť.

Začiatok

Lekár mi vystavil PN-ku. Tlačivo Potvrdenie o dočasnej pracovnej neschopnosti má 5 častí. Niektoré časti sú pre zamestnanca, niektoré pre zamestnávateľa a niektoré pre Sociálnu poisťovňu. Ja som z ambulancie odchádzala len s tromi.

  • Zelený lístok – alebo I. diel potvrdenie o dočasnej pracovnej neschopnosti – je, tá časť, ktorá mi ostala počas celej PN. Keď som šla na kontrolu, touto časťou som sa u lekára preukázala.
  • Červená časť – alebo II. diel žiadosť o nemocenské alebo úrazový príplatok – túto časť som podpísala, na zadnej strane som doplnila svoje číslo účtu a odovzdala na mzdovom.
  • Čierna časť – IIa. diel žiadosť o náhradu príjmu – aj túto časť PN som podpísala a odovzdala zamestnávateľovi.

Existuje aj III. diel PN-ky hlásenie o dočasnej pracovnej neschopnosti. Táto časť je určená len pre Sociálnu poisťovňu. Odosiela ju lekár, ktorý PN vystavil. Keď som odišla z ambulancie, hneď som volala svojej šéfke a dohodla som sa s ňou, že PN-ku pošlem po kolegyni. Treba však pamätať na to, že PN-ku musí mať zamestnávateľ najneskôr do 3 dní.

Trvanie

Lekár ma objednal na kontrolu. Šla som tam už len so zeleným lístkom. Keďže PN pokračovala aj do ďalšieho mesiaca, vystavil mi Potvrdenie o trvaní dočasnej pracovnej neschopnosti (prechodový lístok alebo lístok na peniaze). Túto časť som podpísala a opäť doručila svojmu zamestnávateľovi.

Ukončenie

Prišiel čas ďalšej kontroly a ja som si opäť vzala len zelený lístok. Pri kontrole  lekár usúdil, že môžem ísť do práce. Zelený lístok som mu už nechala. On mi dal poslednú čiernu časť PN-ky IV. diel – oznámenie o skončení PN. Aj túto časť som podpísala a odovzdala zamestnávateľovi. Vrátila som sa do práce a na PN-ku som už aj zabudla. Až koncom ďalšieho mesiaca sa môj účet navýšil – Sociálna poisťovňa mi poslala náhradu príjmu.

Pár tipov na záver

  • podpis – najčastejšou chybou pri PN je, že pacient zabudne doklad podpísať. Bez podpisu Sociálna poisťovňa nemôže dávku vyplácať. Podpísať treba všetky časti, ktoré odovzdávate (začiatok, prechodový lístok aj koniec).
  • spôsob výplaty dávky – na zadnej strane II. oddielu je potrebné uviesť, ako má Sociálna poisťovňa dávku vyplácať (hotovosť alebo účet). Ak v hotovosti, tak si môžete vybrať, či na adresu trvalého pobytu alebo na inú adresu. Ak na účet, tak len doplníte číslo účtu vo formáte IBAN. Tieto informácie za zamestnanca nesmie vyplniť zamestnávateľ.
  • viac pracovných vzťahov – ak má zamestnanec viac zamestnaní naraz, z ktorých platí nemocenské poistenie (to, či platí nemocenské poistenie, vidí na výplatnej páske), mal by si dať u lekára vystaviť PN do každej práce samostatne. Získa tak dávku z každého pracovného vzťahu, z ktorého je nemocensky poistený.
  • úraz – PN-ka nemusí súvisieť len chorobou. Ak je zamestnanec PN kvôli úrazu, je povinný priložiť „Hlásenie úrazu na účely nemocenského“. Poistenec dostane navyše aj úrazový príplatok. Tento vypláca len Sociálna poisťovňa, nie zamestnávateľ.

Zdieľať
Súvisiace témy k článku
KROS
O nás
Blog
Kontakty