Menu

Daňové priznanie právnických osôb 2022 a zmeny v DPH

Nastal začiatok roka 2023 a my, účtovníci, máme hrôzu z toho, ako si „upratať“ celý minulý rok v účtovníctve. Je to daňový náklad, pripočítateľná alebo odpočítateľná položka? To je každoročná dilema nejedného z nás. Prečo by ste mali mrhať drahocenným časom na lúskanie zákonov a postupov, keď vám na jednom mieste môžete nájsť podrobný prehľad všetkých legislatívnych zmien a ich zapracovanie v OMEGE? Prihláste sa na poslednú konferenciu Legislatívnej TOUR: DPPO 2022 a zmeny v DPH.

 

Konferencia sa uskutoční 7. 2. – 8. 2. 2023 a o nové nadupané informácie určite nebude núdza. Počas dvoch dní na vás čaká 6 tém a 5 školiteľov, ktorí študovali množstvo materiálov, aby vám priniesli aktuálne informácie z oblasti účtovnej závierky, daňových priznaní, zmien v DPH a poradili, ako si pomôcť programom OMEGA pri vypĺňaní výkazov.

Zmeny v DP a sprievodca vyplnením DPPO

Úvod konferencie odštartuje daňová poradkyňa spolu so špecialistkou programu OMEGA. Prejdeme si zmeny v DPPO, a že ich tento rok nie je málo. Menia sa podmienky mikrodaňovníka, výška sadzby pre 15 % daň z príjmu, pribúdajú alebo upravujú sa riadky a prílohy daňového priznania. Človeku sa z toho ľahko zamotá hlava. Preto vám naše školiteľky pomôžu zorientovať sa v legislatíve aj v OMEGE.

Zmeny v DPH od roku 2023

Priamo z oddelenia DPH na Ministerstve financií SR nám pán Beňo prednesie dôležitú zmenu z oblasti DPH, a to 5 % sadzbu DPH v spojení s nájomným bývaním. Bude sa venovať aj povinnostiam, ktoré vznikajú poskytovateľom platobných služieb. Pozrieme sa aj na spresnenie podmienok neodpočítavania dane pri výdavkoch na reprezentáciu a iné zmeny, ktoré vyplývajú z legislatívy.

Oprava odpočítateľnej dane pri neuhradených záväzkoch v OMEGE

Dôležitou zmenou, ktorú nám zákon o DPH prináša, je povinnosť opraviť odpočítanú daň pri neuhradených záväzkoch po uplynutí lehoty 100 dní od dátumu splatnosti. Vysvetlíme si, kto má povinnosť zaevidovať opravu dane. Zároveň sa pozrieme na lehotu 150 dní po splatnosti pri odoslaných faktúrach a žiadanie o vrátenie zaplatenej dane. Vzniká tu viacero povinností a z toho vyplýva, že najjednoduchšie bude zaplatiť faktúry včas.

DPFO a DP pre neziskové organizácie v OMEGE

Po prvý raz vzniká povinnosť podať výkazy pre neziskové organizácie elektronicky. Zároveň sa menia výkazy účtovnej závierky, s čím nám vie OMEGA šikovne napomôcť. Tomuto všetkému spolu s vyplnením DPFO typ B sa budeme venovať v samostatnom bloku počas konferencie.

Použitie auta na súkromné účely

Je bežnou praxou, a v niektorých prípadoch skvelým pracovným benefitom, využívať firemné auto aj na súkromné účely. Z pohľadu laika je to veľmi jednoduchá záležitosť, ale z pohľadu účtovníka je to práca naviac. Čo môžeme zaradiť do daňových výdavkov a čo je, naopak, už výdavkom nedaňovým? Pozrieme sa spoločne na DPH pri súkromnom využívaní majetku a čo všetko je potrebné krátiť „známym“ pomerom 80/20.

Po prvý raz bude súčasťou programu aj časť, kde zodpovedáme vaše otázky, na ktoré sa už teší daňová poradkyňa spolu so špecialistkou programu OMEGA. Hovoríte si, že už včera bolo neskoro prihlásiť sa? A máte pravdu! Miesta sa postupne míňajú a čas sa kráti, preto neváhajte a prihláste sa ešte dnes.

Prihlásiť sa

Zdieľať
Súvisiace témy k článku
KROS
O nás
Blog
Kontakty