Menu

Novoročná verzia OMEGY s DPPO vrátane tlačív

Rok sa s rokom zišiel a nás všetkých čaká vstup do roku 2022. Opäť nás čakajú zmeny a nové výzvy, pri ktorých myslíme na vás a pracujeme na riešeniach pre uľahčenie a zefektívnenie vašej práce. Novoročná verzia OMEGY vás po sviatkoch privíta už zapracovanými zmenami v DPPO a DPFO typ B 2021, spolu s aktuálnymi tlačivami. Objavte všetky legislatívne zmeny v najnovšej verzii.

Obnoviť Balík podpory

DPPO 2021 obsahuje niekoľko zmien

Tento rok bol iný, plný zmien, ale pre nás je predsa len v niečom výnimočný. Nepoľavujeme, práve naopak, pracujeme ešte usilovnejšie, vďaka čomu sa nám podarilo to, čo nikdy predtým. Všetky zmeny v daňovom priznaní PO a FO 2021 aj s novými tlačivami nájdete už vo finálnej podobe zapracované vo verzii 25.00. To znamená, že už od začiatku januára môžete začať pracovať na ukončení predošlého roka.

Aké zmeny nastali?

  • Prvýkrát sa stretávame s pojmom mikrodaňovník, ktorým sa subjekt mohol stať od 1. 1. 2021. Výhodami mikrodaňovníkov bude napríklad zníženie sadzby dane z príjmov na 15 %, alebo zvýhodnenie uplatnenia daňovej straty.
  • Minulým rokom sme sa rozlúčili s daňovou licenciou, a preto sa tento rok bude DPPO podávať prvý raz bez jej započítavania.
  • Mení sa taktiež evidencia a odpočet daňovej straty. Z pôvodných štyroch rokov budete môcť stratu započítavať najviac 5 rokov. Výšku straty si môžete započítať do hodnoty 50 % zo základu dane, v prípade ak nie ste mikrodaňovník.

Všetky podrobné informácie o zmenách v DPPO sa dozviete od našej daňovej poradkyne na 3. konferencii Legislatívnej TOUR DPPO 2021 pohľadom daňovej poradkyne a zmeny v DPH už začiatkom februára.

Chcem sa prihlásiť

Bude zapracované overovanie bankových účtov v programe OMEGA?

Od 15. 11. 2021 vstúpila do platnosti novela zákona, na základe ktorej vznikla platiteľom DPH povinnosť oznámenia bankových účtov na daňovom úrade. S OMEGOU ušetríte čas bez nutnosti hľadania a overovania bankových účtov na stránkach Finančnej správy. Nová funkčnosť v programe za vás overí bankové účty priamo zo serveru Finančnej správy, a to v evidencii účtovných dokladov a tiež pri príkazoch na úhradu.

Hromadné rozúčtovanie nebolo nikdy jednoduchšie

Funkcia hromadné rozúčtovanie dokladov pre vás určite už nie je novinkou a pomáha vám pri každodennej práci v programe. Pre veľký záujem sme pre vás doplnili aj vzory pre účtovanie osobnej potreby, tzn. 80/20. V novej verzii už rozúčtujete doklady pomocou funkcie Rozúčtovanie dokladov aj tie doklady, ktoré sa účtujú ako výdavky osobnej potreby

Zmeny nastali aj pre hlásenie Intrastat

Pri napĺňaní údajov v hlásení Intrastat nastala zmena a krajina pôvodu bude od roku 2022 povinným údajom aj v hlásení o vývoze tovaru. Zároveň sa v oboch hláseniach upravuje aj kódovanie pre vypĺňaní druhu obchodu.

Čo nás čaká ďalej?

Blížiaca sa digitalizácia v účtovníctve je častou otázkou a aj pri tejto zmene tu budeme s vami. V súčasnosti prebiehajú analýzy a testovanie, aby sme vám v ďalších verziách roku 2022 mohli priniesť funkčnosť digitálneho archívu programu OMEGA. Sledujte naše infosprávy v programe, aby vám nič neušlo.

Zdieľať
Súvisiace témy k článku
KROS
O nás
Blog
Kontakty