Menu

Otcovská dovolenka vs. materská dávka od 1. novembra 2022

Prebdené prvé noci po príchode matky s dieťaťom z pôrodnice doteraz riešili oteckovia čerpaním vlastnej dovolenky. Už viac nebudú musieť. Parlament v utorok schválil novelu Zákonníka práce, ktorá prináša pre čerstvých pracujúcich otcov dva týždne plateného voľna.

Novelou sa zosúlaďujú právne predpisy Slovenskej republiky so smernicou Európskej únie o rovnováhe medzi pracovným a súkromným životom rodičov a osôb s opatrovateľskými povinnosťami.

V praxi to znamená, že v období počas prvých 6 týždňov od narodenia dieťaťa si pracujúci otcovia budú môcť vybrať 2 týždne otcovskej dovolenky a poberať dávku materské súbežne s matkou.

Na otcovskú dovolenku budú mať nárok bez ohľadu na to, či matka dieťaťa poberá materské alebo rodičovský príspevok. Materské vypláca Sociálna poisťovňa z nemocenského poistenia, takže nákladovo nezaťaží zamestnávateľov.

Veronika Tichá

legislatívna analytička, KROS a. s.

Spomínané obdobie 2 týždňov sa započíta do celkového obdobia 28 týždňov, počas ktorého má otec pri starostlivosti o jedno dieťa nárok na materské aj v súčasnosti.

Novela Zákonníka práce umožňuje rozdeliť si súčasný nárok na materské na dve samostatné dávky – prvé dva týždne počas otcovskej dovolenky môže poberať hneď po narodení dieťaťa a zvyšných 26 týždňov môže využiť neskôr.

Vypočítajte si mzdy v programe OLYMP alebo sa pozrite, aké ďalšie riešenia pre vás máme. Viac o čerstvých novinkách v Zákonníku práce od 1. novembra 2022 sa dozviete na našej Legislatívnej TOUR.

Zdieľať
Súvisiace témy k článku
KROS
O nás
Blog
Kontakty