Menu

Pandémia a mzdy

Aj keď nás to už nikoho naozaj nebaví, pandémia je stále tu a neostáva nám nič iné, ako sa s ňou popasovať. Na jej zmiernenie vláda prijala viacero legislatívnych zmien a opatrení, ktoré sa plynutím času menili, čo často viedlo k chaosu medzi podnikateľmi, zamestnávateľmi i na samotných úradoch. Preto naše legislatívne analytičky neotáľali a pripravili pre vás vynikajúceho pomocníka.

E-book Mzdy počas pandémie COVID-19

Kým v júni sme dúfali, že korona je na ústupe a život sa začína vracať do normálu, od augusta čelíme druhej vlne. Aby sme vám to čo najviac uľahčili, krosáčky a na slovo vzaté odborníčky na mzdovú legislatívu Ing. Zuzana Šeligová a Ing. Júlia Kyselová pre vás pripravili e-book, v ktorom nájdete prehľad prijatých noviel. Niektoré zmeny platia nielen vo období trvania mimoriadnej situácie, ale budú platiť aj pár mesiacov po jej skončení.

Chcem e-book

Zamestnanec  v karanténe

V e-booku zistíte, čo na karanténu hovorí Zákonník práce i ako je to s ňou od 1. septembra 2020. Posvietime si aj na vystavenie karanténnej PN-ky, informačnú povinnosť (zamestnanca voči zamestnávateľovi, zamestnávateľa od 1. septembra 2020, z pohľadu BOZP), karanténne nemocenské a samozrejme na evidenciu v OLYMPE.

    Zmeny v Zákonníku práce

    Chýbať nemôžu ani zmeny v Zákonníku práce od 4. apríla 2020 v súvislosti s pravidlami pre dojednanie výkonu práce z domu, podmienkami rozvrhovania pracovného času a dovolenky, ochranou zamestnancov pri prekážkach v práci a v neposlednom rade prekážkami v práci na strane zamestnávateľa. Nezabudli sme ani na zmeny platné od 17. júna 2020 a zosumarizovali sme pre vás základné pravidlá predlžovania pracovných pomerov na dobru určitú v „nekrízovom“ období a mimoriadne pravidlá počas COVID-19.

      Ošetrovné

      V e-booku sa venujeme aj zmenám v ošetrovnom a zavedeniu pandemického ošetrovného, nároku naň, nahlasovaniu pandemickej OČR zamestnávateľovi, OČR-ke po návrate do škôl a počas školských prázdnin od 1. septembra 2020, či oznamovacej povinnosti  a plateniu poistného. Nájdete tu i niekoľko príkladov zadania OČR.

      Odvody zamestnávateľa počas pandémie

      Dozviete sa tiež, ako je to s odkladom a odpustením odvodov  a čo s tým v mzdách a účtovníctve.

      Lehoty v čase pandémie

      Pandémia COVID-19 spôsobila posun viacerých lehôt. Niektoré sa presunuli na konkrétny dátum, iné sú naviazané na ukončenie mimoriadnej situácie. V e-booku nájdete informácie k daňovým lehotám, zdravotnému poisteniu, evidenčnému listu dôchodkového poistenia ako aj plneniu povinného podielu zamestnávania občanov so zdravotným postihnutím.  

      E-book je popretkávaný praktickými príkladmi a najčastejšími otázkami. Nájdete v ňom aj odkazy na právne predpisy a dôležité upozornenia, vďaka ktorým sa vyhnete chybám.

      Ako získať e-book?

      Jednoducho si ho objednajte cez náš e-shop, alebo, ak máte platný Balík podpory ŠTANDARD alebo PRÉMIUM, čerpajte si e-book priamo v Zóne pre klienta.

      Zdieľať
      Súvisiace témy k článku
      KROS
      O nás
      Blog
      Kontakty