Menu

QR kódy dostanú aj vás

Nenápadný čiernobiely štvorec sa objavuje stále častejšie na produktoch dennej spotreby, láka nás svojim záhadným zjavom, ktorý na prvý pohľad nič neprezradí. Aj keď je ich využívanie stále populárnejšie, vždy sa nájdu jedinci, pre ktorých je to stále len zhluk „hieroglyfov“, či zbytočná tlačová chyba. Omyl – tento kód v sebe dokáže obsiahnuť veľké množstvo informácií a stáva sa dokonalým nástrojom v rukách marketingových manažérov, bankových inštitúcií, v obchodnom sektore a svoje miesto si nachádza aj u bežných spotrebiteľov.

Prvé zmienky o QR kódoch pochádzajú ako inak z Japonska, kde ich začali požívať najprv automobilky. Dnes ich nájdeme takmer všade, s rozvojom mobilných telefónov prišiel aj „boom“ v ich využití, ktorý pokračuje dodnes.

Prečo QR?

Pomenovanie QR kód v sebe ukrýva anglickú skratku „quick response“, v preklade rýchla odozva. A presne toto sa od týchto malých štvorčekov, rafinovane umiestnených do matice od 21×21 až po 177×177 znakov, očakáva. Rýchle informácie najrozmanitejšieho druhu. Jeden QR kód je schopný obsiahnuť informáciu do 3000 bajtov, teda ľudskou rečou až 4 300 znakov alebo vyše 7 000 číslic.

Jednoduché používanie

Tento dvojrozmerný kód je možné čítať pomocou kamery, ktorá je súčasťou mobilných telefónov alebo špeciálnych čítačiek QR kódov. Pokiaľ nie je váš telefón vybavený čítačkou, je možné stiahnuť si samostatnú aplikáciu, ktorých je dnes nespočetne mnoho. Dajú sa bezplatne stiahnuť napríklad z App Store alebo Google play. Prípadne aplikácie podporujú aj opačný proces, ktorý umožní vygenerovať QR kód, do ktorého je možné zakódovať akýkoľvek obsah.

Po oskenovaní QR kódu sa najčastejšie zobrazí URL adresa, teda link priamo na produkt, stránku spoločnosti alebo video umiestnené na Youtube. Kódy môžu obsahovať aj obrázky, texty alebo GEO súradnice. V dnešnej dobe nám QR kódy umožňujú ešte viac. Možnosť uhradiť faktúru prípadne načítať údaje faktúry do vášho informačného systému privítajú najmä firmy s veľkým množstvom dokladov a obratov.

Spoločnosť Forsys a. s. prišla s revolučným riešením „by Square“, ktoré predstavuje hneď dve riešenia:

  • Pay by square je určený na úhradu faktúr. Po oskenovaní QR kódu, ktorý obsahuje všetky informácie potrebné pre zrealizovanie platby je možné faktúru uhradiť priamo cez bankingové riešenie Vašej banky. Pay by square je kompatibilný so štandardom SEPA platieb a podporený všetkými bankami združenými pod hlavičkou Slovenskej bankovej asociácie.
  • Invoice by square obsahuje všetky informácie potrebné pre zaúčtovanie faktúry vo vašom účtovnom softvéri. Po oskenovaní QR kódu sa načítajú všeobecné fakturačné údaje, sumár faktúry aj položky dokladu, a to priamo do systému.

Kódy je možné tlačiť priamo na faktúre, čo ocenia najmä vaši obchodní partneri, ktorým to značne uľahčí úhradu faktúr aj samotné spracovanie dokladu. Spoločnosť KROS a. s. podporuje v aktuálnej verzii programu OMEGA obe riešenia, ktoré si užívateľ vo forme QR kódov dokáže tlačiť na svoje faktúry v module Fakturácia.

Ďalší rozvoj

Význam využitia QR kódov je nepopierateľný, jeho hranice sme však ešte určite nedosiahli. Flexibilnejšie informácie, lepšie obchodné vzťahy, či komfort pri obchodných operáciách sú základné výhody tohto riešenia. V budúcnosti však môže mať význam hlavne v dokonalejšej informovanosti samotného spotrebiteľa. Po oskenovaní kódu môže dostať zákazník rýchlu odpoveď napríklad na otázky záruky tovaru, obsahu alergénov, či výhody a nevýhody oproti konkurenčnému produktu. Prehrať si ukážky nahrávok na hudobných nosičoch, či spustiť trailer k filmom či počítačovým hrám. Ktovie, za pár rokov bude možno nákup bez mobilného telefónu nepredstaviteľný. Na stránkach časopisov i dnes môžeme nájsť kódy, ktorých obsahom sú obrázky a dodatočné informácie, pre ktoré z kapacitných či iných dôvodov neostal priestor pre vytlačenie. QR kódy tiež ako forma sebaprezentácie v podobe potlače na tričkách, či dokonca vytetované priamo na telo. Zakódovať sa dá naozaj všetko a zvedavosť, človeku tak vlastná určite tiež zohrá svoju rolu v otázke budúcnosti QR kódov.

Zdieľať
Súvisiace témy k článku
KROS
O nás
Blog
Kontakty