Menu

Ručnému prepisovaniu personálnych údajov odzvonilo (rozhovor)

Mzdári a personalisti, počuli ste už o novej appke KROS Personálne dotazníky? Ako uľahčí život, ušetrí čas, či ako prebiehal jej vývoj sme sa opýtali za vás priamo product ownerky Martiny Kokošovej, ktorú v KROSE nik nenazve inak ako „Koky“.

Prečo ste sa začali pohrávať s myšlienkou vytvoriť novú aplikáciu pre personalistov?

Už dlhšie sme chceli priniesť zákazníkom niečo nové aj v personálnej oblasti. Vzali sme si na mušku personalistky a mzdárky a pozreli sa na to, ako dnes pracujú. Zisťovali sme, kde stále prevažuje hlavne tá rutinná práca a manuálne prepisovanie údajov. Úzke miesto sme našli práve pri získavaní údajov od nastupujúcich zamestnancov. Zároveň sme chceli reagovať aj na meniacu sa dobu a potreby nastupujúcej generácie, ktorá odmieta čokoľvek tlačiť a už vôbec nie používať pero. Tak vznikla myšlienka na online appku KROS Personálne dotazníky.  

Ako pristupujete k vývoju nových aplikácií? Overujete si u zákazníkov, či vôbec niečo také potrebujú?

Chceme, aby naše produkty zákazníkom vyhovovali a používali ich radi, preto aplikácie vyvíjame spolu s nimi. V prvej fáze overujeme, aké sú ich potreby a očakávania, aby sme nevyvíjali niečo, čo zákazník v konečnom dôsledku vôbec nepotrebuje. Počas vývoja aplikácie zisťujeme priebežne spätnú väzbu na produkt a zapracovávame prípadné pripomienky. Zároveň aj naši konzultanti veľmi dobre poznajú krosáckych zákazníkov, takže rovnako vedia prispieť k vývoju aplikácií.

Ako dlho trval vývoj a naprogramovanie aplikácie?

Ešte pred samotným programovaním sme v priebehu roka absolvovali spomínané rozhovory so zákazníkmi. Neskôr sme im ukázali jednoduché prototypy a zisťovali sme, či sa im to takto páči. V októbri vznikli prvé riadky kódu a v januári sme vypustili do sveta prvú základnú verziu dotazníkov.  Používanie tejto verzie je bezplatné. Zákazník musí mať zakúpený OLYMP, keďže prvotná registrácia prebieha práve cez OLYMP.

Martina Kokošová

Čo všetko KROS Personálne dotazníky dokážu a pre koho sú určené?

Appka je určená pre personalistov a mzdárov, ktorí cez ňu veľmi jednoducho odošlú odkaz na dotazník nastupujúcemu zamestnancovi. Vyplnený dotazník sa im vráti do aplikácie, kde ho skontrolujú a schvália. Následne sa im v OLYMPE na jeden klik založí nový zamestnanec, ktorý bude obsahovať všetky údaje z dotazníka. Dotazník si môžu prispôsobiť podľa vlastných predstáv.

Prečo by ju zákazníci mali začať používať? Aké výhody prináša personalistom a mzdárom?

Vo výsledku určite šetrí čas a urýchli celý proces komunikácie. Dôležité je, že personalistke prídu kvalitnejšie údaje. Vďaka zapracovaným kontrolám sa minimalizuje chybovosť a personalistka dostáva v jednom vlákne všetko, čo potrebuje. Výhodou je samozrejme aj fakt, že všetko beží online. Dotazník môžu poslať zamestnancovi dopredu a ten ho v pohodlí domova vyplní a obratom pošle späť. Samozrejmosťou je, že dáta sú bezpečne uložené a pravidelne zálohované v AZURE Cloude od Microsoftu.

Martina "Koky" Kokošová s vývojármi

V čom vidíte jej najväčší prínos?

Za najväčší prínos považujem najmä priame prepojenie aplikácie s OLYMPOM. Mzdár alebo personalista už nemusí údaje o nastupujúcom zamestnancovi manuálne prepisovať do programu. Dáta o zamestnancovi sa jedným klikom naimportujú do OLYMPU a v Personalistike sa automaticky založí nový zamestnanec. Od momentu odoslania dotazníka až po založenie zamestnanca v OLYMPE je potrebných oveľa menej krokov s oveľa nižšou chybovosťou.

Ako sa registruje personalista alebo mzdár do aplikácie?

Pre prihlásenie do aplikácie využívame našu aplikáciu MyJob. Bližšie informácie, ako sa zaregistrovať a prihlásiť nájdete v praktickom návode.

Doteraz sme sa bavili o personalistovi. Čo ale potrebuje nastupujúci zamestnanec k tomu, aby mohol aplikáciu začať používať?

Obsluha aplikácie je veľmi jednoduchá. Nastupujúci zamestnanec sa nemusí nikde registrovať ani prihlasovať. Zamestnancovi príde na e-mail odkaz s dotazníkom. Jednoducho vyplní údaje online a vyplnený dotazník pošle späť mzdárovi alebo personalistovi.

Aplikácia ešte nemá finálnu podobu. Pribudnú do budúcna ďalšie funkcie? Kedy a ktoré to budú?

Samozrejme, na vývoji aplikácie stále pracujeme. Už v priebehu tohto roka pripravujeme platenú verziu, kde chceme zapracovať ďalšie funkcie. Napríklad umožniť zamestnancovi, aby mohol rovno s dotazníkom posielať aj prílohy. Chceme tiež umožniť personalistke vytvárať rôzne šablóny dotazníkov a pridávať vlastné polia do dotazníka. Rovnako plánujeme dať personalistke možnosť doplniť si údaje o pracovnom pomere priamo do dotazníka ešte pred samotným prenosom do OLYMPU.

Aplikácia je na svete už mesiac. Máte nejakú spätnú väzbu od zákazníkov?

Áno, máme spätnú väzbu od viacerých zákazníkov. Aplikáciu začali používať a páči sa im. Momentálne od nich zbierame aj námety, aby sme zistili potreby a požiadavky, čo by do budúcna v aplikácii privítali. Zákazníci ich môžu posielať na olymp@kros.sk.

Zdieľať
Súvisiace témy k článku
KROS
O nás
Blog
Kontakty