Menu

Ten človek mi do očí klame

Opäť tu máme niečo nielen pre nadšencov SCRUMU. Viedli ste niekedy konverzáciu, počas ktorej ste mali pocit, že vám druhá strana klame do očí? Či už to bolo o porade, ktorej ste sa obaja zúčastnili, alebo o niečom inom, je to jedno. Keď to nastane, väčšinou prevezmú kontrolu myšlienky typu: „Prečo to robí? Fakt si nepamätá, že som tam bol tiež? Robí to schválne, alebo za to nemôže? Chce ma nahnevať?”

Kto zažil, tak vie, že doviesť konverzáciu do úspešného konca je v tomto prípade misia takmer nemožná. Naopak, táto situácia môže byť príčinou hádky, po ktorej dvaja ľudia stratia chuť ďalej spolupracovať.

Spravte si test pozornosti

Aj mne sa to občas dialo a nechápala som prečo. Raz som však narazila na minútové video, ktoré mi to trošku ozrejmilo. Video je pôvodne určené na bezpečnosť cyklistov na ceste, no pre náš účel poslúži veľmi dobre. Pozrite si ho a riaďte sa pokynmi, ktoré vo videu zaznejú (pre zvedavých – spočítajte počet prihrávok ľudí v bielych tričkách).

Ako ste dopadli?

Priznám sa, že ja som nevidela. Čo z toho vyplýva? Pre mňa rozhodne šokujúce uvedomenie, že aj keď sa na niečo pozerám, nemusím vidieť všetko. Dokonca som si vďaka videu uvedomila, že druhá strana môže byť v presvedčení, že jej do očí klamem ja. Wow a dobré ráno, alebo zbohom zbytočne naštrbené vzťahy.

Pravdu môžu mať obaja

Teraz už viem, že pravdu môžeme mať obaja. Že rozdiely, ktoré boli pomenované, sú len výsledkom toho, že sa každý z nás sústredil na niečo iné. Toto uvedomenie pomôže zahnať otázky, ktoré som spomínala v úvode a umožní vrátiť sa ku konverzácii. Pre pokračovanie odporúčam najskôr vysvetliť, na čo ste sa zamerali a čo ste pri tom zistili. Navzájom si tak vymeníte informácie, ktoré ste prehliadli. Potom už len stačí nájsť oporné body, ktoré sú dôležité pre vás oboch a na nich postaviť dohodu, ktorú potrebujete.

Zdieľať
Súvisiace témy k článku
KROS
O nás
Blog
Kontakty