Menu

Tímovosť a homeoffice

Jedným z opatrení proti COVID-19 bolo v mnohých firmách zavedenie práce z domu. Dotklo sa to aj vašej firmy? Nás veru áno.

Je pravda, že homeoffice sme vo firme využívali už skôr. Kto potreboval jednoducho robil z domu, no väčšinu času sme trávili spoločne v kancelárii. Po príchode COVID-19 zrazu celý tím zostal dlhodobo na homeoffice. Keďže táto zmena nastala zo dňa na deň, rovnako rýchlo sme sa museli prispôsobiť a upraviť fungovanie tímov tak, aby nám odlúčenie neublížilo. Nová situácia si vyžiadala množstvo opatrení, ktoré bolo potrebné realizovať. Od navýšenia internetového pripojenia, cez voľbu komunikačného nástroja, až po prispôsobenie SCRUMOVÝCH mítingov.

Zostala však otvorená tímovosť

V tíme, ktorý spolu strávi niekoľko hodín denne je budovanie tímovosti o niečom inom, ako v tíme, ktorý sa celý sprint nestretne. Preto sme sa rozhodli tímovosť podporiť viacerými aktivitami. Osvedčili sa nám tímové okienka. To znamená, že sme si vyhradili čas, kedy sa celý tím stretne online a strávi čas spoločnou nepracovnou aktivitou. Konkrétny čas si tímy nastavili podľa seba. Jeden tím má vyhradený čas počas SCRUM DAY, iný v priebehu sprintu. Treba si to prispôsobiť tak, aby vám to, čo najviac vyhovovalo. No a čomu sa počas tímových okienok venujeme? Sú to napríklad tieto činnosti:

Spoločné raňajky

Pred stretnutím si každý z tímu pripraví niečo dobré pod zub. V dohodnutom čase sa všetci pripojíme na tímový videohovor a spoločne strávime čas raňajok. Počas raňajok beží voľná debata na nepracovné témy. Je to jednoduchá aktivita, ktorú len treba naplánovať a máte hotovo.

Kto chce, môže spoločné raňajky oživiť bližším predstavením jednotlivých členov tímu. V praxi to znamená, že niekto z tímu urobí virtuálnu prehliadku ostatným kolegom. Ukáže svoje domáce pracovisko, tiež predstaví svoje koníčky, ktorým sa venuje vo voľnom čase. Je to hodnotná vsuvka, ktorá ľudí naozaj zblíži. Odporúčam vyskúšať.

Vedomostný kvíz

Je to obdoba vedomostných kvízov, s ktorými ste sa už určite stretli. Potrebujete si dopredu pripraviť kvíz s otázkami. Pri tvorení kvízu si môžete pomôcť aktuálnym dianím vo svete alebo známymi spoločenskými hrami Svet, Európa a iné. Osvedčilo sa, ak do kvízu zaradíte viacero rôznych tém. Vďaka rôznym témam je väčšia pravdepodobnosť, že si každý v tíme nájde tú svoju. Napríklad môžete spojiť tému „Čo sa stalo vo svete“ s témou „Postavy z večerníčkov“. Autorom kvízu môže, ale nemusí byť SCRUM MASTER. U nás je šikovným tvorcom jeden z členov tímu.

Samotná hra prebieha tak, že autor kvízu cez skupinový hovor kladie jednotlivé otázky a zároveň zdieľa prezentáciu. Hráči zapisujú odpovede a po vyzvaní ich pošlú cez súkromnú správu autorovi kvízu, ktorý odpovede vyhodnotí. Pokiaľ chcete, môžete do hry zapojiť aj rodinných príslušníkov. Je to príjemne strávený čas, pri ktorom sa aj niečo nové naučíte.

Skribbl

Jedná sa o klasickú online hru, ktorá je určená pre viacero hráčov. Spočíva v tom, že jeden hráč kreslí a ostatní hádajú, čo to je. Ak chcete hrať, stačí aby ste si vytvorili súkromnú miestnosť, poslali link ľuďom, s ktorými sa chcete zahrať a máte hotovo. Hru nájdete na tejto adrese.

Dúfame, že vás naše tipy inšpirovali. Ak máte chuť, môžete sa s nami podeliť o vaše skúsenosti s budovaním tímovosti v distribuovaných tímoch. Tešíme sa na vaše komentáre.

Zdieľať
Súvisiace témy k článku
KROS
O nás
Blog
Kontakty