Menu

O koľko si prilepšia zamestnanci v roku 2024? 

Minimálna mzda je opäť jednou z top mzdárskych tém aktuálneho obdobia. Len pred pár dňami došlo k jej schváleniu pre rok 2024. O koľko viac uvidia zamestnanci na svojich výplatných páskach? A načo sa musí pripraviť zamestnávateľ?

Aj v tomto roku prišlo k dohode

Zástupcovia zamestnávateľov a odborári sa aj v tomto roku dohodli na stanovení minimálnej mzdy pre budúci rok. Jej hodnota v roku 2024 dosiahne 750 eur. V porovnaní s aktuálnych rokom sa zvýši o 50 eur. Minimálna hodinová mzda pre budúci rok bude v sume 4,310 eura. Je však dôležité spomenúť, že táto suma sa dotýka zamestnancov zaradených do 1. stupňa náročnosti práce, pričom ide o hrubú mzdu.

Čím vyššia zodpovednosť tým vyššia mzda

V súvislosti s minimálnou výškou mzdy zamestnanca rozlišujeme 6 stupňov náročnosti práce. Zjednodušene môžeme povedať, že čím vyššiu náročnosť alebo zodpovednosť má zamestnanec za svoju prácu, tým vyššia mzda mu patrí. Napríklad zamestnancovi zaradenému do 6. stupňa náročnosti práce, bude od roku 2024 patriť mzda minimálne v hodnote 1 330 eur. Ide o zamestnancov pracujúcich vo výkonných či riaditeľských funkciách.

Čo všetko zmena ovplyvní?

Okrem minimálnej mzdy budú ovplyvnené aj sumy zákonných príplatkov. Zamestnanci, ktorí pracujú v sobotu, nedeľu či v noci si prilepšia aj na týchto príplatkoch. Navýšenie minimálnej mzdy a príplatkov však platí až od roku 2024. Zvýšené sumy tak uvidia zamestnanci až na výplatných páskach za január 2024.

Výpočty a legislatívu nechajte na OLYMP

Aj keď sú januárové mzdy ešte ďaleko, nájdite si spoľahlivý softvér pre výpočet miezd už teraz. Spoľahnite sa na OLYMP. Nielenže vypočíta doplatky do minimálnej mzdy a sleduje potrebnú legislatívu, získate s ním aj spoľahlivú zákaznícku podporu, na ktorú sa môžete kedykoľvek obrátiť.

Zdieľať
Súvisiace témy k článku
KROS
O nás
Blog
Kontakty