Menu

Open API – výzva k otvoreniu štátnych IT systémov

 

Občianske združenie Slovensko.Digital poslalo otvorený list adresovaný úradu pre investície a informatizáciu a viacerým štátnym úradom ako sú Finančná správa SR, Sociálna poisťovňa, zdravotné poisťovne a Štatistický úrad. Predmetom listu je sprístupnenie štátnych IT systémov pre verejnosť aj prostredníctvom otvoreného rozhrania API (Open API/Otvorené API).

Otvorené rozhrania API by mohli zásadne uľahčiť život živnostníkom, účtovníkom a všetkým tým, ktorí musia pravidelne komunikovať s finančnou správou. Podľa občianskeho združenia by sa tak otvorili ďalšie možnosti pre vývoj aplikácií, ktoré by mohli pomôcť právnickým, ale aj fyzickým osobám k lepšej komunikácii a k rýchlejšiemu plneniu povinností subjektov voči verejnej správe.

Open API vs. KROS

Aký má súvis sprístupnenie štátnych IT systémov prostredníctvom Open API s účtovným softvérom od KROSU? Prestavte si, že by ste priamo cez rozhranie ALFY plus alebo OMEGY dokázali komunikovať s finančnou správou, nahrávať výkazy DPH a ďalšie iné formuláre.

“Výrazne by sa tak zvýšil používateľský komfort. Odpadla by potreba prepínania sa používateľa z jednej aplikácie do druhej, bez potreby opakovaného prihlasovania, znížila by sa chybovosť a v neposlednom rade by firmy ušetrili výraznú časť času a prostriedkov, ktoré dnes musia venovať týmto byrokratickým povinnostiam,”dodáva Peter Kulich zo Slovensko.Digital.

Podporme dobrú vec

Signatármi výzvy sú okrem o.z. Slovensko.Digital a KROSU aj Spoločnosť pre Otvorené Informačné Technológie, Slovenská informatická spoločnosť a viaceré subjekty, ktoré dlhodobo pôsobia na trhu ekonomických a účtovných softvérov. Pridajte sa aj vy k signatárom tohto otvoreného listu a zdieľajte.

Zdieľať
Súvisiace témy k článku
KROS
O nás
Blog
Kontakty