Menu

Prvá pomoc od štátu a výzva Jozefa Mihála

#spolutodame   #skrosomdoma

Preventívne opatrenia proti šíreniu koronavírusu predstavujú pre mnohých podnikateľov existenčný problém. Podnikateľský sektor netrpezlivo čakal na pomoc štátu. Vláda 29. 3. 2020 predstavila balíček pomoci pod názvom Prvá pomoc zamestnancom, firmám a živnostníkom.

Štát navrhol preplatenie 80 % platu

Súčasťou balíka je aj návrh, že štát preplatí 80 % platu zamestnancom vo firmách, ktorých prevádzky sú povinne zatvorené. Jozef Mihál zverejnil výzvu softvéristom. Uvedomuje si, že mzdári budú s týmto potrebovať pomôcť. Softvér sa musí upraviť. Situácia si vyžaduje promptné riešenie.

My v KROSE ideme do toho. Denne sledujeme schválené zmeny a vyhodnocujeme ich vplyv na naše programy. Pre finálne zapracovanie je však nevyhnutný legislatívny podklad, nestačí nám len “tlačovka”.
Oficiálne podmienky a presné detaily preplácania 80 % platu zamestnancov štátom, by mali byť zverejnené v najbližších dňoch. Hneď, ako budeme mať podklady u nás, pustíme sa do toho.

Karanténna PN a mimoriadna OČR v OLYMPE – schválené zmeny

Nové pravidlá platia aj pre evidenciu PN z dôvodu karantény alebo izolácie. Štát bude preplácať 55 % z hrubej mzdy počas celej doby trvania karanténnej PN, už od prvého dňa. Platí to pre PN vystavené od 27. 3. 2020.

Mimoriadnu OČR využijú zamestnanci z dôvodu uzatvorenia predškolského alebo školského zariadenia pre deti do dovŕšenia 11 rokov, pri nepriaznivom zdravotnom stave aj pre dieťa staršie ako 11 rokov. OČR nebude obmedzená na trvanie 10 dní. Zatiaľ sú školy zatvorené do odvolania.

Obidve legislatívne úpravy nájdete zapracované v programe OLYMP už 1. apríla 2020 vo verzii 20.30.

Spolu to dáme.

Zdieľať
Súvisiace témy k článku
KROS
O nás
Blog
Kontakty