Menu

Rastlinné pasy: Už aj rastliny musia mať svoje doklady na cestách

Európsky parlament svojím nariadením (EÚ) 2016/2031 prijal nové pravidlá na trhu s rastlinami a rastlinným materiálom. Cieľom je minimalizovať riziko prenosu karanténnych škodcov a chorôb rastlín. 

Koho sa toto nariadenie týka?  

Ak sa venujete výsadbe, šľachteniu, výrobe, pestovaniu a rozmnožovaniu rastlinných materiálov, tak práve vás. Pozornosť zbystrite aj vtedy, ak uvádzate produkty na územie EÚ, premiestňujete rastliny v rámci územia EÚ, sprístupňujete ich na trh alebo ich odosielate. Pokiaľ v rámci svojej činnosti tieto rastlinné materiály predávate ďalším firmám, obchodným reťazcom alebo iným subjektom, máte taktiež povinnosti vyplývajúce z tohto nariadenia.   

Vydýchnuť si môžete iba vtedy, ak rastliny predávate priamo koncovému spotrebiteľovi. Ak mu ich však predávate cez e-shop, nariadenie to definuje ako predaj pomocou zmluvy uzatvorenej na diaľku a tejto povinnosti sa nevyhnete.

Aké máte povinnosti?

V prvom rade odporúčame zorientovať sa v nariadení  a preštudovať si metodický pokyn Ústredného kontrolného a skúšobného ústavu poľnohospodárskeho v Bratislave (ďalej ÚKSÚP) a všetky ostatné materiály zverejnené na stránke www.uksup.sk/rastlinne-pasy. Následne odporúčame tieto kroky:

1. Registrácia profesionálneho prevádzkovateľa

Najneskôr do 14. 12. 2020 by ste sa mali prihlásiť do registra profesionálnych prevádzkovateľov, ktorý vedie ÚKSÚP.

2. Označenie rastlinným pasom

Všetky rastliny určené na výsadbu podliehajú pasovej povinnosti a úradnej kontrole, a preto je potrebné označiť ich rastlinným pasom.

Rastlinný pas musí obsahovať kód vysledovateľnosti, vďaka ktorému je možné identifikovať zásielku alebo dodávku, v rámci ktorej ste uviedli rastliny na trh, čím sa v prípade výskytu škodcu alebo choroby dá dohľadať celá dodávka rastlín a stiahnuť z obehu, prípadne inak zabezpečiť ďalšiemu šíreniu karanténnych škodcov.

3. Vysledovateľnosť rastlín označených rastlinným pasom

Rastliny, ktorých sa táto povinnosť týka, musíte označiť rastlinným pasom a zabezpečiť aj spätnú vysledovateľnosť pôvodu tejto rastliny a iných rastlín, ktoré ste s ňou uviedli na trh.

Ako si s tým poradiť?  

Povinnosti vyplývajúce z tohto nariadenia bezpochyby výrazne komplikujú uvádzanie produktov rastlinného charakteru na trh a poradiť si s dôsledným plnením tohto nariadenia bez informačného systému je takmer nemožné. 

Zachráni vás ONIX

KROS má našťastie riešenie i na to. Je ním informačný systém ONIX, ktorý vám pomôže nielen s tvorbou a vysledovateľnosťou rastlinných pasov, ale aj so skladovým hospodárstvom, maloobchodným a veľkoobchodným predajom. Ozvite sa nám na 041/707 10 20 alebo napíšte na onix@kros.sk. Radi s vami prejdeme, či už osobne alebo telefonicky, všetky zvedavé otázky a vo všetkom ochotne poradíme.

Vyskúšajte KROS Sklad

Dostaňte zásoby pod kontrolu s novým riešením pre riadenie skladu. Jednoducho, bezpečne a online. Prepojené s fakturáciou a dostupné aj na mobile.

Vyskúšať na 30 dní zadarmo

Zdieľať
Súvisiace témy k článku
KROS
O nás
Blog
Kontakty