Menu

Úspešní podnikatelia: FARMAK SLOVAKIA – 3. časť

Prečítajte si 3. časť rozhovoru s Marekom Novákom, prokuristom firmy FARMAK SLOVAKIA.

Ak ste zmeškali predchádzajúce časti, tu ich nájdete:
1. časť
2. časť

Predávate priamo aj koncovým zákazníkom, alebo máte distribučnú sieť?

Momentálne si zákazníci môžu objednať priamo z českého e-shopu univit.cz. Chceli by sme však výrobky Univit predávať prostredníctvom našej firmy FARMAK SLOVAKIA a na slovenský trh priniesť slovenský e-shop, na čom momentálne pracujeme. Výrobky Univit je možné objednať a kúpiť aj u veterinárov. Záleží však na konkrétnom veterinárovi. Rovnako tak sa naše výrobky objavujú aj v rôznych pet shopoch a u iných koncových predajcov.

Čo sa Vám podarilo v podnikaní dosiahnuť, na čo ste hrdý, čím by ste sa chceli pochváliť?

Keďže som prebral zodpovednosť za slovenskú pobočku relatívne nedávno a snažíme sa z nejakej stagnácie a nečinnosti dosiahnuť nejaké výsledky, takže zatiaľ sa na výsledkoch, na ktoré by som bol hrdý, pracuje. Dá sa povedať, že človek môže byť oprávnene hrdý na akýkoľvek krok v podnikaní, ktorý prinesie prospech firme aj zákazníkovi. Pokiaľ jeho činnosť je vykonávaná svedomito a v súlade s etikou firmy, myslím že je to prínosné a niečo, na čo môže byť človek hrdý.

Čo sťažuje podnikanie na Slovensku?

Neblahý vplyv na malé a stredné podniky, ktoré sa rozbiehajú sú daňové licencie. Samozrejme, aj nám, ako akejkoľvek inej menšej firme, spravili škrt cez rozpočet. Prirodzene sú roky, keď proste ani náhodou by človek z reálneho zisku alebo z reálnych tržieb takú daň neplatil.

Odporučili by ste niekomu začať podnikať, alebo nech radšej zostane v roli zamestnanca?

Záleží samozrejme od človeka. Sú typy ľudí, ktorí sa cítia lepšie ako zamestnanci, ktorí nie sú schopní prevziať iniciatívu, ale dokážu veľmi zodpovedne a svedomito plniť nariadenia nadriadeného a odvádzať skvelú prácu. Na druhej strane, sú ľudia, ktorí majú radšej slobodu, najradšej sú si sami šéfom a robia veci podľa seba. Ja by som sa tiež skôr zaradil do tejto druhej skupiny. Bol by som veľmi rád, keby sme na Slovensku mali čo najviac malých a stredných úspešných podnikateľov, ktorí dokážu dôstojne uživiť svoju rodinu a zároveň prinášať nejaký hodnotný produkt alebo službu na trh. V tomto ja vidím budúcnosť. Takéto podnikanie je zdravým základom pre spoločnosť.

Počtom zamestnancov, aká veľká je Vaša slovenská pobočka?

Momentálne sa o ňu starám sám. Ja som prokurista. Vo firme je jeden spoločník – môj otec. Sme rodinná firma.

(Pokračovanie rozhovoru si môžete prečítať opäť zajtra)

Zdieľať
Súvisiace témy k článku
KROS
O nás
Blog
Kontakty