Menu

Aplikovaná umelá inteligencia, časť 2: 5 príkladov využitia umelej inteligencie v maloobchode

Autor článku

Autor článku

Martin Spano je slovenský počítačový vedec, spisovateľ, futurista a popularizátor informatiky, programovania a umelej inteligencie. Prednáša na technologických konferenciách a zapája sa aktívne do verejnej diskusie o umelej inteligencii. V sérii svojich blogových článkov nás uvedie do sveta umelej inteligencie a jej potenciálu vo svete podnikania a účtovníctva.

Možno to poznáte. Potrebujete niečo kúpiť. Zájdete do obchodu. Nakupovanie je pre mnohých ľudí radosť. Dopriať si za zarobené peniaze niečo užitočné alebo pekné. Čo nám ale už takú radosť nerobí, je státie v rade. Nie sme totiž jediní, ktorí radi nakupujú či niečo potrebujú. Mne osobne dlhé státie v rade vždy pokazí zážitok z nakupovania. Pomôcť s týmto problémom by mohla umelá inteligencia. Vitajte v ďalšom článku nášho seriálu, tento raz o umelej inteligencii v maloobchode. 

Bez-pokladňové obchody

Vráťme sa k nášmu problému dlhých radov pri pokladniach. Tomu už bude zanedlho koniec. Nielenže odpadne státie pri pokladni, pokladne samotné úplne vymiznú. Jednoducho vstúpite do obchodu a zoberiete si čo chcete. Poviete si, veď to už sa robí v súčasnosti. Akurát potom vás odvezú na políciu. Áno, teraz hovoríme o krádežiach. Aj tým sa budeme venovať, ale až o chvíľu. Máme na mysli bez-pokladňové obchody. V ich prípade ide totiž o legálnu činnosť. Akonáhle vstúpite do obchodu, bude vás snímať množstvo kamier. Ich záznam budú naživo analyzovať systémy založené na počítačovom videní a umelej inteligencii a automaticky vám pridávať položky do vašej virtuálnej pokladne. Po odchode z obchodu sa vám suma automaticky odráta z vášho účtu.

Prevencia krádeží

V predošlom prípade bez-pokladňového obchodu bolo úplne legálne vziať si, čo chcem, keďže som za to po odchode z obchodu automaticky zaplatil. Pokiaľ ale niekto v tradičnom obchode niečo bez zaplatenia vezme, je to krádež. A takéto krádeže sú pre maloobchod veľkým problémom. Oberajú obchody o zisk a zhoršujú bezpečnosť ostatných zákazníkov. Pomôcť by mohla umelá inteligencia. Prakticky identický systém, aký sa využíva v bez-pokladňových obchodoch, by mohol byť nasadený aj na prevenciu proti krádežiam. Nepretržite by vyhodnocoval kamerové záznamy rozmiestnené v obchodoch a upozorňoval bezpečnosť na nekalú činnosť v ich prevádzke. Obchody by dokonca systémy na prevenciu krádeží mohli nasadiť ako prvé s tým, že viac-menej jednoduchým upgradom sa dokážu v budúcnosti premeniť na systémy pre obsluhu bez-pokladňovej predajne.

Odporúčanie

Poznáte to. Hľadáte v online obchode niečo, čo by ste potrebovali. Predpokladáte, že bude trvať veľmi dlho, pokiaľ nájdete presne to, čo máte na mysli. Zrazu vám online obchod ponúkne sám od seba niečo presne podľa vašich predstáv. Je to dokonalé, presné také, aké ste chceli. Ako to len obchod mohol vedieť? Odpoveď je veľmi jednoduchá. Pretože vás veľmi dobre pozná. Každá návšteva v obchode, akákoľvek aktivita na webstránke, ako napríklad navštívenie inej stránky či nákup, je zaznamenaná. Na základe toho sa o vás vytvára váš profil. Na základe tohto profilu vám je ponúknutý produkt, ktorý zodpovedá vašim predstavám. Často je vám dokonca odporučené niečo, čo ste ani nevedeli, že ste chceli kúpiť. Vďaka dokonalému poznaniu vašich nákupných preferencií a potrieb vám umelá inteligencia môže poslúžiť ako veľmi dobrý radca.

Virtuálne zrkadlá

Fascinujúcou aplikáciou umelej inteligencie sú virtuálne zrkadlá. Je to forma rozšírenej reality vo forme tradičného zrkadla. Namiesto verného odzrkadlenia vašej podoby vám ale virtuálne zrkadlo ponúkne možnosť zmeniť si, čo na sebe máte. Jednoducho si vyskúšate akékoľvek šaty, kabelky či iný doplnok na sebe bez toho, aby ste kamkoľvek museli ísť či niečo skutočne fyzicky skúšať. Automaticky sa vám virtuálne šaty prispôsobia telu, čím sa v okamihu zistí presná veľkosť, ktorá vám bude ako uliata. Ak sa vám šaty budú páčiť, jednoducho si ich hlasovým povelom objednáte a za pár dní, či v mestách dokonca do pár hodín, budú u vás. V trošku vzdialenejšej budúcnosti nebude ale ani to nutné. Vďaka pokrokom v oblasti 3D tlače si totižto tieto šaty jednoducho doma vytlačíte. Do pár hodín od pozretia do zrkadla budete môcť ísť s novými šatami von.

Automatické naskladňovanie

Nech už pracuje v predajni či v elektronickom obchode akékoľvek množstvo zamestnancov, žiaden z nich si nedokáže držať v hlave, či niečo na sklade nechýba. Umelá inteligencia však áno. Vďaka informácii o predaji a kamerovým systémom monitorujúcim obchod bude mať skladový systém neustále prehľad o stave zásob. Chýbajúce položky automaticky naskladní. Pokročilé systémy poháňané umelou inteligenciou budú mať dokonca schopnosť predvídať, o aký tovar majú zákazníci záujem. Môže napríklad ísť o sezónny tovar či tovar na základe spoločenského sentimentu. Toto predvídanie sa už samozrejme deje aj v tradičných systémoch. Umelá inteligencia však dokáže pracovať s veľkým množstvom dát. Nachádza v nich tvary a korelácie, ktoré by tradičným systémom zostali nepovšimnuté. Vďaka tomu je efektivita jej nasadenia oveľa vyššia.

Zdieľať
Súvisiace témy k článku
KROS
O nás
Blog
Kontakty