Menu

Čerstvo schválené novinky v zákonoch

#spolutodame   #skrosomdoma

V piatok nám nová vláda pohotovo schválila zmeny vo viacerých zákonoch. Zmeny sa týkajú nielen zamestnávateľov a zamestnancov, pocítia ich aj tí nezamestnaní.

Nemocenské kvôli karanténe

Veľmi výrazná zmena v oblasti sociálneho poistenia sa priamo dotýka zamestnancov a SZČO. Tí, pokiaľ budú na PN-ke kvôli karanténe alebo izolácií, budú mať nárok na nemocenské vo výške 55 % denného vymeriavacieho základu. Nemocenské zo Sociálnej poisťovne budú dostávať už od 1. dňa PN.

Znamená to, že zamestnávateľ „ušetrí“ za prvých 10 dní zamestnancovej PN. Dokonca aj zamestnanec si polepší. Keby mu zamestnávateľ vyplácal náhradu príjmu, za prvé 3 dni PN by dostal len 25 % denného vymeriavacieho základu.

Zákonník práce

Jemných úprav sa dočkal aj Zákonník práce. Spresnili sa podmienky, kedy musí zamestnávateľ ospravedlniť neprítomnosť zamestnanca v práci, keď sa osobne a celodenne stará o člena rodiny.

Uchádzači o zamestnanie

Novela myslela aj na ľudí, ktorí sú momentálne bez práce. Ak sa potrebujete zaevidovať na úrade práce, bude to pre vás jednoduchšie. V čase trvania krízovej situácie môžete podať žiadosť elektronicky bez nutnosti osobnej návštevy a bez riadneho elektronického podpisu.

Výkaz o zamestnávaní občanov so zdravotným postihnutím

Zamestnávateľ preukazuje plnenie povinného podielu počtu občanov so zdravotným postihnutím (ďalej ZP) do 31. 3. nasledujúceho kalendárneho roka. Novely zákonov reagujú na súčasnú mimoriadnu situáciu a predlžujú termín na predloženie ročného výkazu ZPS za rok 2019 z pôvodného dátumu 31. 3. 2020 do 30. 6. 2020. Tento termín platí aj pre povinnosť odviesť úhradu za každého občana, ktorý zamestnávateľovi chýba do splnenia povinného podielu počtu občanov so zdravotným postihnutím.

Informácie v článku sú spracované k právnemu stavu platnému ku dňu jeho publikácie.

Zdieľať
Súvisiace témy k článku
KROS
O nás
Blog
Kontakty