Menu

Legislatívne novinky v mzdovej učtárni 2023 a RZD

Ani sme sa nezadali a opäť pečieme vianočné koláčiky. Pre mzdárov však zákonodarcovia pripravili extra búrlivý koniec roka. Prvú časť zmien, ktoré vstúpili do platnosti ešte v roku 2022, sme predstavili na konferencii v októbri. Čo nás však čaká v novom roku?

Ako každý rok vzrástla minimálna mzda, povinné príplatky a menia sa aj mnohé mzdové a daňové veličiny. Keďže inflácia tlačí ceny potravín stále nahor, toto zvýšenie sa prejaví aj v zmene výšky príspevku zamestnávateľa na stravovanie. S akými sumami treba počítať sa dozviete na januárovej konferencii Legislatívnej TOUR: Legislatívne novinky v mzdovej učtárni 2023 a RZD.

Nová povinnosť pre zamestnávateľa

Od 1. 1. 2023 čaká zamestnávateľa nová povinnosť, a to viesť evidenciu analytických údajov zamestnanca a oznamovať ich Sociálnej poisťovni za všetky pracovné vzťahy (pravidelné aj nepravidelné). Na Legislatívnej TOUR vysvetlíme, čo to znamená pre zamestnávateľa a ukážeme vám, ako na to v OLYMPE. Dozviete sa aj aká zmena nastala v posudzovaní obdobia vylúčenia povinnosti platiť poistné. Predstavíme vám nový dobrovoľný príspevok zamestnávateľa na celoeurópsky osobný dôchodkový produkt a tiež príspevok na štátom podporované nájomné bývanie.

Zmeny pri dohodách

Okrem každoročných zmien nastali výrazné zmeny v zamestnávaní dohodárov. Od januára nahrádza pôvodnú „výnimku z dôchodkového poistenia“ nová odvodová odpočítateľná položka. Ako si ju dohodár uplatní u zamestnávateľa a aké oznamovacie povinnosti má zamestnávateľ po novom voči Sociálnej poisťovni vám ukážeme na konferencii. Na praktických príkladoch vysvetlíme, aká zmena nastáva v rozpočítaní dohôd na nepravidelný príjem.

Daňový bonus a RZD

Veľký otáznik visel nad douplatnením daňového bonusu v ročnom zúčtovaní dane. Ako ho uplatniť v ročnom zúčtovaní dane vám prezradí hlavný štátny radca MF SR pre oblasť dane z príjmov FO, Ing. Miroslava Brnová . Posvietime si aj novú výšku daňového bonusu a podmienky jeho uplatnenia v roku 2023. Naše legislatívne špecialistky vám na praktických príkladoch ukážu, ako sa s ročným zúčtovaním dane popasovať v OLYMPE.

Na 3-dňovej konferencii Legislatívne novinky v mzdovej učtárni 2023 a RZD, ktorá prebehne online 25. 1. – 27. 1. 2023 sa dozviete odpovede na vaše otázky v témach:

  • Novinky v mzdovej legislatíve v roku 2023
  • Novinky v dohodách v roku 2023
  • Daňový bonus komplexne očami hlavného štátneho radcu pre oblasť dane z príjmov FO
  • Ročné zúčtovanie dane za rok 2022 v OLYMPE

Ak sa prihlásite už teraz, získate jedinečnú možnosť poslať vopred otázky, ktoré vás v súvislosti s daňovým bonusom zaujímajú. Odpovede sa dozviete v priebehu konferencie priamo od štátnej radkyne MF SR.

PRI TOM MUSÍM BYŤ

Zdieľať
Súvisiace témy k článku
KROS
O nás
Blog
Kontakty