Menu

Mzdy čaká nová legislatíva

Legislatíva v mzdách sa neustále mení a je čoraz zložitejšie sa v nej orientovať. Prinášame vám prehľad najdôležitejších noviniek, ktoré nás čakajú v roku 2019.

Nová minimálna mzda

Suma minimálnej mzdy aj tento rok porastie. Zvýši sa o rovných 40 € v hrubom, teda zamestnávateľ bude musieť vyplácať najmenej 520 € mesačne v hrubom alebo 2,989 € na hodinu v hrubom. V dôsledku rastu minimálnej mzdy porastú aj príplatky. Pre niektoré príplatky je to prvé zvyšovanie v tomto roku. Ďalšieho rastu príplatkov sa dočkáme ešte v máji 2019.

Rekreácia zamestnancov

Pred pár mesiacmi som v článku Nová nezdaniteľná  časť na kúpele rozoberala, ako si môžete prvýkrát v RZD za rok 2018 znížiť základ dane až o 50 € za pobyt v kúpeľoch.

Teraz sa budeme venovať ďalšej novinke, ktorou sa rozhodla vláda ešte masívnejšie podporiť cestovný ruch na Slovensku. Od roku 2019 nám zaviedla príspevky na rekreáciu. Ide o finančný príspevok, ktorý si môže zamestnanec uplatniť vo výške 55 % z oprávnených nákladov, maximálne do sumy 275 € za rok. Z tohto príspevku sa nebude platiť zdravotné ani sociálne poistenie, ba dokonca ani daň.

Aké sú podmienky uplatnenia príspevku a čo sú oprávnené náklady?

Podmienkou príspevku je, že musí ísť o minimálne 2 prenocovania na území Slovenska. Súčasťou nákladov na ubytovanie môže byť stravovaniewellness procedúry alebo ostatné služby cestovného ruchu.

Pre koho sú rekreačné poukážky určené?

Ak ste zamestnancom firmy, ktorá zamestnávala v minulom roku priemerne aspoň 50 zamestnancov a váš pracovný pomer trvá aspoň 24 mesiacov, tak sa môžete tešiť. Všetky takéto firmy, musia tento príspevok poskytnúť, ak o to zamestnanec požiada. Treba mať na pamäti, že nárok na preplatenie nemáte automaticky. Zamestnanec oň musí zamestnávateľa písomne požiadať, najneskôr do 30 dní odkedy sa vráti z rekreácie.

Ak ste zamestnancom menšej firmy, nezúfajte, nič nie je stratené. Váš zamestnávateľ sa môže rozhodnúť, že aj vám poskytne príspevok na rekreáciu. Počítať s tým však nemôžete.

Športovci

Od januára sa predlžujú odvodové prázdniny profesionálnym športovcom. Športovci, ktorí vykonávajú svoju  činnosť na základe zmluvy o profesionálnom vykonávaní športu, nebudú z tohto príjmu do 31. 12. 2021 platiť odvody do zdravotnej ani Sociálnej poisťovne. Ich príjem sa bude iba zdaňovať.

Rezervujte si miesto na školení

Zaujali Vás tieto zmeny? O týchto, ale o mnohých ďalších zaujímavých legislatívnych novinkách budeme hovoriť na školení Mzdová legislatíva 2019 a ročné zúčtovanie dane. Tak neváhajte a rezervujte si svoje miesto. Teším sa na vás.

Zdieľať
Súvisiace témy k článku
KROS
O nás
Blog
Kontakty