Menu

Nová nezdaniteľná časť na kúpele

Pobyt v kúpeľoch je od tohto roka výhodnejší. Z daní si môžete odpočítať výdavky na kúpeľnú starostlivosť. Presnejšie, hovoríme o sume 50 eur. To je výška novej nezdaniteľnej časti základu dane, ktorá platí od januára 2018.

Kto a koľko ušetrí?

Daňová úľava je určená pre zamestnancov, ale aj živnostníkov na služby v kúpeľných zariadeniach, ktoré neprepláca zdravotná poisťovňa. Ide o služby za ubytovanie, stravovanie a procedúry, pričom dĺžka pobytu nezohráva žiadnu úlohu. Nezdaniteľnú časť základu dane na kúpele si môžete uplatniť aj na manželku/manžela a deti, najviac do výšky 50 eur za každého z nich.

Nepočítajte však s tým, že sa vám vráti celých 50 eur na každého člena rodiny. Táto suma len znižuje základ dane. Ak sa teda do kúpeľov vyberie štvorčlenná rodina, jeden z dospelých si môže odpočítať z daňového základu 200 eur. V konečnom dôsledku to znamená, že na dani z príjmov ušetríte necelých 40 eur.

Aký doklad potrebujete?

Tí, ktorí si myslia, že im bude stačiť napríklad bloček z masáže, nech na to hneď zabudnú. Ten zrejme stačiť nebude. Zákon hovorí, že ak si chcete uplatniť daňovú úľavu, mali by ste predložiť doklad preukazujúci oprávnenosť nároku. Ako má doklad vyzerať a čo má obsahovať, nie je jasne definované. Isté je, že musí byť vystavený v kúpeľnom zariadení. V prípade, ak doklad neznie konkrétne na vaše meno, alebo meno manželky, dieťaťa, musíte preukázať iným spôsobom, že ste dané služby v kúpeľnom zariadení využili, napríklad potvrdenie od poskytovateľa služieb.

Kedy si môžete odpočítať výdavky na kúpele?

Nezdaniteľnú časť základu dane si môžete uplatniť raz ročne, na konci zdaňovacieho obdobia, a to buď v ročnom zúčtovaní dane alebo v daňovom priznaní.

V ktorých zariadeniach to platí?

Existuje zoznam presne vymedzených prírodných liečebných kúpeľov a kúpeľných liečební, kde daňová úľava platí. Do tohto zoznamu sa dostali len zariadenia, ktoré majú oficiálne povolenia na kúpeľnú starostlivosť. Sú to:

Prírodné liečebné kúpele Kúpeľné liečebne

Bardejovské kúpele a.s.

Kúpele Bojnice a.s.

Kúpele Brusno a. s.

PIENINY RESORT s. r. o., Stará Ľubovňa

Prírodné jódové kúpele Číž a. s.

Kúpele Dudince a. s.

Wellness Kováčová s. r. o.

KÚPELE LÚČKY a. s.

Kúpele Nimnica a. s.

Slovenské liečebné kúpele Piešťany a. s., Piešťany + Smrdáky,

Slovenské liečebné kúpele Rajecké Teplice a. s.

Kúpele Sliač a. s.

Liečebné termálne kúpele  a. s. Sklené Teplice

Kúpele Trenčianske Teplice a. s.

Slovenské Liečebné kúpele Turčianske Teplice a. s.

Kúpele Vyšné Ružbachy a. s.

Kúpele Lučivná a. s.

Kúpele Štós a. s.

Kúpele Horný Smokovec s. r. o.

Kúpele Nový Smokovec a . s.

KLÚ MV SR Družba, Bardejovské kúpele

SLOVTHERMAE, Kúpele Diamant Dudince š. p.

Špecializovaný liečebný ústav Marína š. p., Kováčová,

Horezza a. s. Piešťany

KLÚ MV SR ARCO Trenčianske Teplice

KRÚ MV SR BYSTRÁ, Liptovský Ján

Sanatórium Dr. Guhra n. o. Tatranská Polianka

Sanatórium Tatranská Kotlina n. o.

Horezza, a. s. Horský hotel Granit,
klimatické kúpele Tatranské Zruby

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nová nezdaniteľná časť má priniesť podporu kúpeľov a cestovného ruchu na Slovensku. Pre pracujúcich Slovákov by to mala byť motivácia, aby sa aspoň raz za rok vybrali do kúpeľov. Či ušetrených 10 € za to stoji, uvidíme v praxi. V každom prípade, keď neprší aspoň kvapká 🙂

Zdieľať
Súvisiace témy k článku
KROS
O nás
Blog
Kontakty