Menu

Nový rok, nové daňové priznanie

Nová dekáda začína pre účtovníkov prekvapivo. Na finančnej správe tento rok nezaháľali, a tak sme si už 2. 1. mohli na stránke FS preťukať nové daňové priznanie. Žeby novoročné predsavzatie?

Ani u nás v KROSE však neleníme. Úplne nové voňavé daňové priznanie ste si mohli v OMEGE nájsť hneď prvý pracovný deň nového roka – vo verzii 23.00. Takže smelo môžete vypĺňať a kontrolovať. XML súbor pre elektronické podanie DPPO aj DPFO nájdete vo verzii 23.10 už od 14. 1. 2020.

Nový rok 2020 – čo prináša?

V zákone o dani z príjmov bolo hneď niekoľko zmien. Niektoré už s účinnosťou za zdaňovacie obdobie 2019, ako zmena pri odpisovaní elektromobilov. Na iné si ešte počkáme – napríklad nové podmienky pre výdavky po zaplatení či opravné položky k pohľadávkam, dve sadzby dane z príjmov či zmena pri odpočte straty. Tieto zmeny sú platné prvýkrát za zdaňovacie obdobie 2020.

Zmeny pri odpisovaní majetku vs. OMEGA

Zmeny v oblasti dlhodobého majetku sa úzko dotýkajú aj OMEGY. Po rokoch sa v súvislosti so zákonom o dani z príjmov „upratovalo” v oblasti zaokrúhľovania. Kým doteraz sa spôsoby zaokrúhlenia rôznili,  zákon o dani z príjmov prináša jednotný postup.  A tak dostali aj daňové odpisy nové pravidlá. Paragraf 47 prináša pri daňových odpisoch novú povinnosť matematického zaokrúhlenia na dve desatinné miesta. Prvýkrát už za obdobie začínajúce 1. 1. 2020 pre všetky nové aj nedoodpisované majetky.

Na pohľad nevýrazná zmena so sebou prináša veľa mravčej roboty. My v KROSE si tiež radi dávame novoročné predsavzatia. A tak vás nový prepočet odpisov čakal hneď v novoročnej verzii 23.00.

Zmeny v zaokrúhlení sa dotknú aj priamo výpočtov v daňovom priznaní – tie však budú použité prvýkrát až za zdaňovacie obdobie 2020. Zmeny uvidíte až v daňovom priznaní, ktoré sa bude podávať v roku 2021.

Elektromobily

Pri odpisoch zostaneme, rovnako aj pri pozitívnych prekvapeniach v oblasti dane z príjmov –tykajú sa elektromobilov. Elektromobily zažívajú svoj veľký boom. Otázka ekológie sa dotýka čoraz väčšieho počtu ľudí. Záujem o automobily, ktoré sú k prírode šetrnejšie, je enormný. O to viac, ak sa to stretne aj s podporou štátu. Stačili necelé 4 minúty a dotácie štátu vo výške 6 000 000 na elektromobily boli „rozdané”.

Okrem dotácii prináša pre podnikateľov zákon o dani z príjmov ďalšiu výhodu – možnosť skrátenia daňového odpisovania elektromobilov a hybridných automobilov. V praxi to znamená, že takýto automobil budete môcť mať zahrnutý celý v nákladoch už dva roky od obstarania – vďaka novej odpisovej skupine 0 s rovnomerným odpisovaním po dobu dvoch rokov. Nové odpisovanie môžete využiť prvýkrát už za zdaňovacie obdobie kalendárneho roku 2019 a hospodárskeho roku končiaceho v priebehu roku 2020.

Ako však rozpoznať, či máte naozaj nárok na skrátené odpisovanie? Aké označenie musíte hľadať v osvedčení, aby ste sa uistili, že to, čo vám stojí v garáži je elektromobil? Akým spôsobom ho môžete preradiť do nižšej odpisovej skupiny? A hlavne – ako vám v týchto zmenách zákona vie OMEGA pomôcť?

Aj na tieto otázky sme si posvietili pri tvorbe nášho školenia Daňové priznanie PO a vybrané zmeny v DPH. Prihlásených je už cez 500 zákazníkov, pridajte sa k ním aj vy. Budeme sa na vás tešiť.

Ozaj, ešte novoročné prianie – nech je pre nás nový rok, ako aj celá dekáda, plná pozitívnych prekvapení – nielen v zákonoch…

Zdieľať
Súvisiace témy k článku
KROS
O nás
Blog
Kontakty