Menu

OLYMP 23.80

Top novinky verzie 23.80

  • Automatické prepojenie programu Olymp s dochádzkovým systémom KROS Dochádzka
  • Odvodová úľava pre zamestnávateľov v potravinárstve

Ostatné novinky verzie 23.80

  • Automatické prepojenie programu Olymp s dochádzkovým systémom KROS Dochádzka. Ak používate dochádzkový systém KROS Dochádzka, od novej verzie môžete na záložke eSlužby v časti KROS Dochádzka zadať cez prepojenie prihlasovací token, ktorý sa nachádza v dochádzkovom systéme KROS Dochádzka. Slúži na prepojenie programu Olymp s dochádzkou. Pre automatický prenos údajov z dochádzky do výplat je potrebné pri generovaní výplat označiť voľbu „z dochádzkového systému KROS Dochádzka“.
  • V období od 1. augusta 2023 do 31. januára 2024 vybraní zamestnávatelia v potravinárstve nie sú povinní platiť odvody zamestnávateľa na sociálne poistenie (okrem úrazového a garančného poistenia) zo sumy max. 700 eur mesačne na zamestnanca. Úľava na odvodoch sa vzťahuje na všetkých zamestnancov zamestnávateľa bez ohľadu na pracovný vzťah.
  • Ak je v programe cez Organizácia – Podnik zadaný kód SK NACE, na ktorý sa vzťahuje úľava, zobrazí sa voľba „Úľava potravinári“ a políčko na zadanie sumy štátnej pomoci poskytnutej z iných schém. Celková štátna pomoc nesmie presiahnuť stanovený limit a program ju zohľadní pri generovaní prevodného príkazu. V období 10/2023 až 01/2024 sa do prevodného príkazu prenesú iba odvody znížené o odvodovú úľavu. Výpočet odvodov v mzde sa nemení.
  • Výšku odvodov v prevodnom príkaze pri uplatnení odvodovej úľavy pre potravinárov si môžete skontrolovať na dokumente Sociálne poistenie po zamestnancoch (Tlač – Odvody poistného – Prehľad odvodov mesačný – Sociálne poistenie). Pribudol v ňom stĺpec “org. s úľavou”, v ktorom sa uvedie suma odvodov po úľave a suma poistného za org. s úľavou spolu po zohľadnení maximálneho limitu, ktorá sa prenesie do prevodného príkazu. Ak nejde o zamestnávateľa, na ktorého sa úľava vzťahuje, tento stĺpec sa na tlačovej zostave nezobrazuje.
  • Ak ide o zamestnávateľa v potravinárstve, ktorého zamestnanec si uplatnil odvodovú odpočítateľnú položku 200 eur (OOP), tak poistné na sociálne poistenie (okrem ÚP a GP) za kalendárny mesiac neplatí z rozdielu sumy 700 eur a OOP, t. j. z 500 eur.
  • Ak ide o zamestnávateľa v potravinárstve, ktorého zamestnanec pracujúci na dohodu o pracovnej činnosti na výkon sezónnej práce si uplatnil OOPsp (605,50 eur), tak poistné na vybrané druhy poistného za kalendárny mesiac sa neplatí z rozdielu sumy 700 eur a OOPsp.
Ďalšie súbory na stiahnutie
Kros FTP uploader – slúži pre servisné potreby na zasielanie databáz na FTP server.

OLYMP licenčný server – lokálny licenčný server pre účtovné firmy.

Zdieľať
KROS
O nás
Blog
Kontakty