Menu

Platba cez Paypal

Často a radi nakupujete na internete zo zahraničia, ale ste obmedzovaný platobným systémom internetového obchodu? Nezúfajte, existuje vhodný spôsob na zahraničné platby. Ide o službu Paypal, ktorú podporuje väčšina zahraničných obchodov. Aj vy si kladiete si otázku, čo je Paypal a ako ho môžete efektívne využiť?

Zoznámte sa s Paypalom

Paypal je internetový platobný systém, ktorý vytvorila spoločnosť eBay. Cieľom tejto internetovej peňaženky je zabezpečiť bezpečnosť a rýchlosť všetkých transakcií, ktoré sa realizujú cez internet. Výhodou je, že tento platobný systém sa využíva vo viac ako 100 krajinách sveta, a stačí na to len e-mailová adresa a mobilné číslo nakupujúceho. Službu je možné využiť ako kupujúci alebo predávajúci, prípadne ako jednotlivec či firma. Takže Paypal je určený všetkým a pre fyzické osoby dokonca bezplatne. Právnické osoby za využitie služby platia od 1,99 € do 3,99 €. To môže byť vnímané ako určitá nevýhoda.

Ako funguje služba?

Paypal je “prostredník” medzi kupujúcim a predávajúcim. Ak si založíte svoj Paypal účet, tak už nikdy pri žiadnej transakcií, ktorú budete realizovať cez Paypal, nie je potrebné zadávať “citlivé” informácie typu: číslo a dátum expirácie karty alebo dokonca číslo účtu. Údaje stačí zadať len raz pri aktivácií účtu a od toho momentu nakupujete prostredníctvom Paypalu. Táto internetová peňaženka garantuje vami poskytnuté údaje bez toho, aby ich musel predávajúci preverovať. Vašou povinnosťou je zadať v Paypal pri prvej kúpe číslo účtu platobnej karty, čím predávajúci získa svoju platbu, ale nezíska informácie o karte.

Výhodou tejto služby je, že nemusíte svoj účet “dobíjať”. Ak nevykonávate žiadne transakcie, nebudú vám sťahované ani žiadne poplatky za vedenie účtu. Paypal je možné využívať 24 hodín denne a v podstate kdekoľvek, napr. na pláži počas letnej dovolenky. Ak budete chcieť zaplatiť za tovar online, stačí kliknúť na platbu cez Paypal a systém vás automaticky presmeruje na váš účet, kde potvrdíte sumu, ktorá sa odošle predávajúcemu.

Ako si založiť účet?

Služba sa dá prepojiť s jednou alebo viacerými platobnými kartami. Jedinou podmienkou je, že môžete prepojiť len tie karty, ktoré realizujú platby pomocou internetu. Službu si aktivujete cez internetovú stránku Paypalu. Pre aktiváciu Paypalu je nutné na začiatok zadať informácie o vašej platobnej karte, ako napr. typ karty, číslo karty, dátum expirácie. Okrem toho, pri aktivácií účtu je dôležité určiť, kto bude využívať Paypal, či jednotlivec alebo firma. Po vyplnení povinných údajov nezabudnite zadať aj vašu e-mailovú adresu a kontaktné telefónne číslo, prostredníctvom ktorého sa budete prihlasovať. Následne vám bude zaslaný aktivačný e-mail, ktorým sa spustí samotná služba. Paypal vám z vášho účtu stiahne poplatok 1,50 € a bude vám zaslaný 4-miestny kód, aby sa vykonala verifikácia karty. Po verifikácií karty a zadaní kódu na svojom účte sa verifikuje karta a zároveň vám bude uhradený poplatok vrátený.

5 hlavných výhod Paypalu:

  • Bezpečný bankový systém, ktorý chráni používateľov pred bankovými podvodmi.
  • 100 % garancia za realizovanie obchodu.
  • Najrýchlejšie realizuje úhradu.
  • Poskytuje najnižšie poplatky za platbu zo zahraničia.
  • Fyzickým osobám nie sú účtované žiadne poplatky za vedenie Paypal účtu.

Ako účtovať Paypal?

Zákon o účtovníctve ani postupy účtovania aktuálne neurčujú účtovanie prostredníctvom Paypal účtu. Zatiaľ neexistuje správny postup, aby ste vedeli jednoznačne správne účtovať platby. Vzhľadom na to, že za vedenie účtu sa platí poplatok, tak je potrebné zároveň tieto poplatky aj účtovať. V podvojnom účtovníctve je možné Paypal účtovať dvomi spôsobmi:

  • vytvoriť si samostatný bankový účet, ktorý bude mať samostatný analytický účet,
  • Paypal účtovať ako pohľadávku, resp. záväzok, tzv. formou trojzápočtu.

Zdieľať
Súvisiace témy k článku
KROS
O nás
Blog
Kontakty