Menu

Pomoc Ukrajine: Keď dobrovoľníci a peniaze majú moc zachraňovať životy

Mám 90-ročných starých rodičov žijúcich pri ukrajinských hraniciach. Takmer za plotom majú záchytný utečenecký tábor. Keď sme boli deti, bývalo v ňom plno. Babka nám zabalila domáci syr a chlieb a poslala do tábora. Aby aj pre nich bolo.

Odvtedy sa veľa zmenilo a našťastie už zopár rokov nebolo komu nosiť jedlo. Až donedávna. Všetci sme si s hrôzou uvedomili, že to nebude o jednom chlebe a syre.

Ako sme v KROSE neurobili zbierku na hranice

Po tom, čo opadol prvotný šok, sme v KROSE dali hlavy dokopy a rozmýšľali ako pomôcť. Prvou myšlienkou bolo urobiť zbierku. Začali sme zisťovať, čo na východe potrebujú. Potvrdilo sa, že informácie z médií bývajú už po pár hodinách neaktuálne.

Odpoveď z hraníc znela: Máme plné sklady. A tak sme v KROSE neurobili zbierku na hranice. Ale urobili sme niečo lepšie. A tú zbierku urobíme neskôr, ako nás priamo z hraníc prosili. Lebo pomoc bude potrebná dlhodobo.

Ubytovanie pre utečencov a naši dobrovoľníci

V žilinskej budove, kde KROS sídli, firma Reinoo vytvorila CAMP Žilina – ubytovanie pre viac ako 300 ukrajinských utečencov. Zrazu sme mali možnosť priložiť ruku k dielu a pomôcť veľmi cielene, len 2 poschodia nižšie od nás.

Krosáci tak hneď v prvú nedeľu montovali detské postieľky, obliekali periny, čistili, upratovali, skladali paravány medzi postele, triedili hmotnú pomoc. Odvtedy sa náš pracovný deň v KROSE zmenil. Máme tam ľudí aj na full time a pomáhame so všetkým, čo treba. Ak máte čas, o ktorý sa môžete podeliť, urobte tak. Prispieť môžete aj finančne.

Finančná pomoc 100 000 EUR

Peniaze majú niekedy moc zachraňovať životy. V tomto čase to platí viac ako inokedy. Na pomoc Ukrajine sme v KROSE vyčlenili 100 000 EUR. Cieľ máme jasný. Pomáhať na obidvoch stranách hranice. Na Slovensku je to o čosi jednoduchšie. Avšak dostať pomoc aj za hranice je výzva. My sa výziev nebojíme. Veľa komunikujeme, zisťujeme, hľadáme konkrétne zbierky, ktoré vedia hmotnú či zdravotnícku pomoc dostať aj na pôdu Ukrajiny.

Zdravotnícke potreby, ubytovanie aj dobré slovo

Prvých 10 000 EUR z nášho budgetu sme venovali na nákup zdravotníckych potrieb. Zbierku robia dvaja ukrajinskí lekári, ktorí pracujú v žilinskej nemocnici. Zháňajú nedostatkový zdravotnícky materiál ako sú škrtidlá, obväzy a iné. Všetko smeruje do nemocníc v prvej línii.

Podporili sme aj dobrovoľníkov z Domček Anny Kolesárovej, ktorí boli na hraniciach medzi prvými a prichýlili takmer 430 prichádzajúcich ukrajinských utečencov. Teraz sa okrem iného zameriavajú aj na pomoc dobrovoľníkom.

„Aj dobrovoľníci sa potrebujú niekde vyspať, najesť, oddýchnuť si. Mnohí z nich zažívajú traumu, z toho čo vidia na hraniciach. Aj s týmto sa im snažíme pomôcť – dobrým slovom a povzbudením.“

Mária Aľušíková, Domček Anny Kolesárovej

Dobrovoľníci na hraniciach (nielen) vo Vyšnom Nemeckom podávajú nadľudské výkony. Už druhý týždeň ženy – maminy, vidia svoje deti oveľa menej, aby mohli pomáhať deťom z druhej strany hranice. Ľudia z OZ Villa Szobránc denne nakŕmia na hranici stovky ľudí. Stačí im na to 300 EUR na deň. A veľké srdce. Pomohli sme im darom 1 500 € EUR. Najbližších 5 dní tak nebudú musieť zháňať financie inde. Pridajte sa s pomocou.

Pomáhajme ako vieme

Prečo píšeme tento blog o konkrétnej pomoci? Našim cieľom je inšpirovať ostatných. Aj my sme sa pri našej pomoci inšpirovali firmami v okolí. Vďaka ľuďom z ROTARY clubu a z firmy EMTEST sa nám podarilo zorganizovať zbierky nielen na zdravotnícke potreby, ktoré už slúžia ľuďom na Ukrajine. Reinoo nás zase vďaka CAMP Žilina inšpirovalo v tom, že efektívne pomáhať sa dá aj viac ako 300 km od hraníc.

Stále hľadáme možnosti, ako čo najlepšie a cielene smerovať našu pomoc. Ak pre nás máte nejaký tip, podeľte sa oň. Napíšte nám na pomahame@kros.sk. O našich skúsenostiach z prvých 10 dní pomoci Ukrajine si môžete prečítať viac v novom blogu Pomoc na Ukrajine: Návod na použitie pre podnikateľov.

Nezabudnite. Za každou pomocou je niečia tvár. Možno sa vám podarí spoznať, komu ste na druhej strane pomohli. A možno nie. Dôležité je, že ste pomohli. Akokoľvek.

Zdieľať
Súvisiace témy k článku
KROS
O nás
Blog
Kontakty