Menu

Pracujete počas sviatku? Zistite, na čo máte nárok

Tento rok nám, čo sa sviatkov týka, praje. Viacero z nich pripadlo na pracovné dni. Ak nerátame Veľkú noc a Vianoce, máme spolu až 6 predĺžených víkendov, z toho nás 3 ešte len čakajú. Pre väčšinu z nás je to deň voľna k víkendu, kedy vypúšťame robotu z hlavy. Práca vo sviatok je však pre mnohých realitou. Oplatí sa pracovať vo sviatok a aká odmena vám zo zákona patrí?

Sviatok cez pracovný deň

V máji sme si mohli dopriať dva dlhšie víkendy, keďže 1. aj 8. máj boli v pondelok. Ak patríte k tým, ktorí cez sviatky nepracujú, mohli ste pokojne oddychovať. Sviatok vám bude preplatený ako bežný pracovný deň v mesačnej mzde. Hodinovo odmeňovaným zamestnancom bude preplatený priemerným zárobkom.

Ak ste tieto dni odpracovali, prináleží vám okrem vašej mzdy aj príplatok za prácu vo sviatok vo výške najmenej 100 % vášho priemerného zárobku. Čo je dôvod, prečo sa niektorí zamestnanci práci vo sviatok nevyhýbajú, ale radi si na výplate prilepšia. Tí, ktorí uprednostňujú oddych si môžu po dohode so zamestnávateľom namiesto príplatku za prácu vo sviatok vybrať platené náhradné voľno.

Dohodár a práca vo sviatok

Príplatok za prácu vo sviatok patrí aj dohodárom. Tí si od júna prilepšia. Naopak zamestnávateľovi sa mzdové náklady zvýšia. Od 1. 6. 2023 sa výška mzdových príplatkov naviaže na minimálnu hodinovú mzdu. Dohodárom sa zvýši príplatok za prácu vo sviatok na najmenej 4,023 eura za hodinu, čo predstavuje 100 % minimálnej hodinovej mzdy.

Nechajte výpočet mzdy na OLYMP

Pri preplatení sviatku môže nastať viacero situácií. Mzdári sledujú to, na aký deň sviatok pripadol. Zohľadniť musia, či je to deň, na ktorý mal zamestnanec plánovanú pracovnú zmenu a či v tento deň pracoval alebo nie. Ak robíte mzdy v OLYMPE, vypočíta za vás všetko automaticky. Máte istotu, že ste dodržali všetky zákonné náležitosti. So zvolením správnej zložky mzdy vám pomôže naša pomocná tabuľka Preplácanie sviatkov.

Zdieľať
Súvisiace témy k článku
KROS
O nás
Blog
Kontakty