Menu

Prieskum: Aký vplyv má pandémia na stavebníctvo?

Z mnohých strán sa na nás valia informácie o korone. Či už si prečítate noviny, zapnete rádio či televíziu alebo surfujete na internete. Média sú plné správ o aktuálnej situácií a jej vývoji. Najmä spočiatku boli správy plné neistoty a obáv. Každý deň sme sledovali denné prírastky nakazených. Báli sme sa, pretože najväčšie obavy máme vždy z neznámeho, z niečoho, čo sme ešte nezažili.

Prieskum medzi stavebnými firmami

Aj u nás v KROSE sme sa z kancelárií presťahovali domov a urobili sme si vysunuté pracoviská z obývačiek, detských izieb a kuchýň. Takmer zo dňa na deň sa fungovanie firmy, založené na osobných kontaktoch, zmenilo na firmu “zo zálohy”. A napriek počiatočným obavám sme zistili, že to ide aj takto.
Že dokážeme pracovať aj na diaľku a zároveň byť spolu, že si vieme pomáhať a že chceme aj za týchto podmienok robiť pre našich zákazníkov všetko, čo sa dá. Dokážeme obsluhovať HOTLINE, robiť školenia aj konzultovať. Naše služby sme sa snažili presunúť do virtuálneho priestoru, a tak dnes vznikajú webináre – webové semináre, online školenia, pripravujeme dni otvorených dverí v novej koncepcii a podobne.

Chceli sme sa ale dozvedieť viac – konkrétne to, čo potrebujete vy, naši zákazníci. Aká je vaša situácia, ako ju vnímate, čo vám spôsobuje problémy a v čom vám môžeme byť nápomocní. Urobili sme prieskum. Oslovili sme firmy z rôznych segmentov – investorov, veľké, stredné aj malé firmy i živnostníkov. Položili sme im niekoľko otázok o zmenách, ktoré im nová situácia priniesla.

Čo sme sa od vás dozvedeli?

Stavebníctvo funguje – toto je hlavná správa, ktorú sme sa dozvedeli a veľmi nás potešila. Investori chcú dokončovať rozpracované stavby a stavbári chcú naďalej stavať. Veľké firmy majú zazmluvnené zákazky na dlhé obdobia. Tým pádom majú zatiaľ dosť práce aj menšie firmy. Slovami našich zákazníkov to na niektorých stavbách vyzerá doslovne tak, akoby sa nič nedialo.

Trochu horšia je situácia s novými investíciami. Viaceré z nich sú pozastavené alebo odložené. Ale vďaka predchádzajúcim dobrým rokom sa väčšina opýtaných vyjadrila, že situáciu zvládnu bez problémov, pokiaľ nebude trvať dlho. Stavebníctvo je fázovo posunuté a predpokladá sa, že podobne ako pri finančnej kríze v roku 2008 sa dopady v odvetví prejavia neskôr.

Prieskum priniesol aj ďalšie pozitívne zistenia. U väčšiny respondentov boli zmeny okrem rôznych komplikácií zároveň vnímané ako niečo, čo ich posunie ďalej. Veľa ľudí, najmä vo väčších spoločnostiach, oceňuje home office, možnosť naučiť sa používať nové technológie a prestali sa báť virtuálneho sveta. Mnohých potešilo, že nemusia zvádzať denný boj s premávkou na cestách, že sa život mierne spomalil a majú viac čistého času na prácu, rodinu aj koníčky.

Áno, veľa procesov je zložitejších, ťažšie sa objednávajú materiály, zahraničné pracovné sily zostali za hranicami republiky a nevieme koľko bude táto situácia trvať. Ale otvoril sa priestor na invenciu, tvorivosť, vynaliezavosť a predovšetkým pre vzájomnú pomoc.

Podrobnejšie výsledky prieskumu uverejníme v ďalšom článku v priebehu niekoľkých dní. Dovtedy si skúsme vzájomne pomáhať.

Zdieľať
Súvisiace témy k článku
KROS
O nás
Blog
Kontakty