Menu

Sme v tom spolu: Uzávierka a legislatívne zmeny 2019

Znalosť postupov účtovania nestačí. Účtovník dnešnej doby odoberá newsletter z rôznych účtovných portálov. Jeho domovská stránka je web finančnej správy a častokrát je aj IT technikom na tretinový úväzok. Našli ste sa v tom? Nie ste v tom však sami!

Za obrazovkou OMEGY sa skrýva celý tím analytikov a konzultantov, ktorí sledujú, zisťujú, overujú, nastavujú – s cieľom pomôcť vám. Tento rok sme spolu zo všetkých strán ohýbali aj § 69 a tuzemský prenos daňovej povinnosti pri poľnohospodárskych plodinách a kovoch.

Prenos daňovej povinnosti – pripravujú sa zmeny. Pozitívne.

O čo pri prenose ide? Ak platiteľ DPH predá inému platiteľovi DPH vybraný tovar (určený podľa Spoločného colného sadzobníka), daňovú povinnosť prenáša na odberateľa. Vystavuje faktúru bez DPH a odberateľ má povinnosť odviesť ju z nákupu. Zároveň, ak má nárok na odpočet DPH, tak si ho hneď aj uplatní. Toto sa skrýva pod pojmom “tuzemské samozdanenie”.

Počuli ste, čo v tejto súvislosti prinesie rok 2019?

V praxi bol najväčší problém s predajom takýchto tovarov cez registračnú pokladnicu. Keďže sa na bločku z ERP neuvádza údaj o kupujúcom, je ťažké určiť, či je to platiteľ alebo neplatiteľ DPH. Účtovníčky mali hlavu v smútku, pretože nevedeli čo s tým. Usmernenia o účtovaní prichádzali pomaly a často po termínoch podania daňových priznaní. Tomuto už bude koniec!

Novelou zákona o DPH sa od 1. 1. 2019 ruší povinnosť uplatňovať prenos daňovej povinnosti na odberateľa z dodania vybraných tovarov v prípade, ak je vyhotovená zjednodušená faktúra podľa § 74 ods. 3 zákona o DPH. Teda týka sa to aj dokladov vyhotovených cez registračnú pokladnicu.

Ide o tieto druhy tovarov:

  • liečivé rastliny (vrátane mojich obľúbených, sypaných bylinkových čajov), obilniny, kukurica, ryža, sójové bôby, arašidové oriešky, rôzne olejnaté semená a iné z kapitoly 10 a 12 Spoločného colného sadzobníka, ktoré nie sú bežne určené v nezmenenom stave na konečnú spotrebu,
  • železo, oceľ, uholníky, tvarovky a profily zo železa alebo z nelegovanej ocele a iné z kapitoly 72 a patriace do položiek 7301, 7308 a 7314 Spoločného colného sadzobníka.

KROS academy: Majetok, uzávierka roka a legislatívne zmeny 2019

Bez výčitiek si vychutnajte bylinkový čaj. Už nemusíte listovať celé dni v zákonoch, prepočítavať a špekulovať čo s tým. Všetko dôležité sa dozviete na našom pripravovanom školení. Okrem aktuálnych legislatívnych noviniek vás naučíme ako efektívne využiť funkcie programu pri uzávierke roka. Prinesieme viac svetla do problematiky dlhodobého majetku a daňových odpisov.

Prídeme za vami, priamo do vášho mesta. Jeden konzultant a jeden legislatívny špecialista – budeme spoločne odpovedať na vaše otázky.

Tešíme sa na vás. 

Zdieľať
Súvisiace témy k článku
KROS
O nás
Blog
Kontakty