Menu

Svieža letná verzia OLYMPU

Letné dni sa po miernom oneskorení prihlásili o slovo plnou silou. My sme pre vás s príchodom dovolenkovej sezóny pripravili novú verziu programu OLYMP, ktorá veríme, uľahčí toto dovolenkové obdobie a pomôže vám pri práci.

V novej verzii na vás čakajú dôležité legislatívne zmeny, ale aj „vychytávky“ vyplývajúce z praxe finančného príspevku na stravu.

Zmena výšky životného minima

Od 1. 7. 2021 sa mení výška životného minima, a to na sumu 218,06 eur. Pre správny výpočet exekúcii je tak potrebné mať nainštalovanú novú verziu OLYMPU 21.50.

Nová výška daňového bonusu

Od júla 2021 sa mení suma daňového bonusu, ktorý bude rozdelený na 3 úrovne. Nová výška daňového bonusu bude prvýkrát uplatnená v júlových mzdách, a to nasledovne:

  • 23,22 eur („základný DB“ podľa § 52zd ods. 7 ZDP suma platná na rok 2021) pre deti od 15 – 25 rokov,
  • 46,44 eur (2-násobok základného DB) pre deti od 0 – 6 rokov – poslednýkrát v mesiaci, kedy dieťa dovŕši 6 rokov veku,
  • 39,47 eur (1,7-násobok základného DB) pre deti od 6 – 15 rokov – poslednýkrát v mesiaci, kedy dieťa dovŕši 15 rokov veku.

Pre správne dopočítanie daňového bonusu v júlových mzdách je tak potrebná aktuálna verzia OLYMPU 21.50.

Finančný príspevok na stravu

Finančný príspevok na stravu potrápil už nejedného mzdára, ale aj účtovníka. Z praxe vyplynulo mnoho otázok a postupom času aj odpovedí, či dobre mienených rád a námetov. Aj na základe vašich požiadaviek sme do polročnej verzie pripravili mnohé novinky, ktoré sa týkajú práve finančného príspevku.

Generovanie prevodných príkazov s finančným príspevkom

V prevodných príkazoch pribudla možnosť generovanie príkazov len na účel finančných príspevkov na stravu. Nemusíte sa tak ďalej trápiť so zadávaním zálohy, stačí mať v mzde zamestnancov pridanú zrážku osobný účet a zložku mzdy 979 – finančný príspevok na stravu a 516 – finančný príspevok na stravu zo SF. Program vám pri generovaní prevodných príkazov s označením voľby „finančný príspevok na stravu“ vygeneruje len prevodný príkaz so sumou v zložkách mzdy 979, 516.

Vyplatenie mimo miezd

Mnohí zamestnávatelia vyplácajú finančný príspevok vopred, avšak nechcú ho evidovať ako zálohu, ale len vyplatiť v hotovosti cez pokladňu. Pre takéto prípady sme ku zložkám mzdy 979, 516, 980 pridali možnosť „vyplatené mimo miezd“. V prípade tohto označenia sa zamestnancovi nenavýši mzda, ale uvidí sumu svojho príspevku len na výplatnej páske.

Diéty a finančný príspevok na stravu

Ak má zamestnanec vyplácanú náhradu za stravu pri pracovnej ceste, na zložke mzdy K30 – náhrada za stravu, pribudla nová možnosť „znížiť nárok na stravovanie“. Na zložke mzdy musia byť označené dni a počet hodín v rámci kalendára. Označenie tejto voľby bude mať za následok poníženie počtu dní nároku na finančný príspevok na zložkách mzdy 979, 516, 980 a zrážke stravné.

Ostatné novinky týkajúce sa finančného príspevku

V rámci tlače Výplatných pások pribudla možnosť označiť voľbu „Uviesť FP na stravu jednou sumou“. Sumy príspevkov zo zložiek mzdy 979 a 516 sa spočítajú a uvedú na páske na jednom riadku. Na zložke mzdy 980 – finančný príspevok – zdaň., pribudli nové možnosti evidencie s voľbami skutočný, predpokladaný, nasledujúci mesiac, 2. nasledujúci mesiac. Túto zložku mzdy viete použiť vtedy, ak poskytujete finančný príspevok na stravu nad rámec zákona alebo ste ho nestihli vyplatiť vopred. Zmeny nájdete aj pri Kalkulačke stravných lístkov, z ktorej sa vám sumy prenesú priamo na zložky mzdy 979, 516 a 980.

Ako získate novú verziu?

Novú verziu získate s platným Balíkom podpory. Ak vám vypršala platnosť Balíka podpory, obnovte si ho už teraz, jednoducho cez svoj KROS účet.

Zdieľať
Súvisiace témy k článku
KROS
O nás
Blog
Kontakty