Menu

Ťaženie a zdaňovanie virtuálnej meny

V poslednom čase sa čoraz viac objavuje pojem virtuálna mena a ťaženie Bitcoinov. Rozhodla som sa bližšie pozrieť na to, ako sa obchoduje s virtuálnymi menami a ako fungujú.

Čo je virtuálna mena?

Je to tzv. kryptomena, čiže online platidlo, ktoré je určené len na online obchodovanie. Laicky povedané, ide o digitálnu internetovú menu. Môžete si ju kúpiť, vymeniť na špeciálnych burzách, ale aj ťažiť. Ťaženie znamená vytvorenie a samotný vznik meny, ktorá spočíva v zložitom matematickom algoritme.

Prvá kryptomena, ktorá sa začala používať a s ktorou sa začalo obchodovať bol Bitcoin. Vytvorený bol v roku 2008. Po Bitcoine začali postupne vznikať ďalšie virtuálne meny, napr. Litecoin, Peercoin, Dogecoin. V súčasnosti ich existuje viac ako 1000 druhov a medzi sebou sa líšia hlavne spôsobom ťaženia na rôznych hardweroch.

Ako sa používa virtuálna mena?

Ako som už spomínala, virtuálne meny sa dajú kúpiť, vymieňať alebo ťažiť. Môžete nimi platiť online prostredníctvom virtuálnej peňaženky v internetových obchodoch, prípadne u predajcov, ktorí ponúkajú možnosť platiť za tovar, prípadne službu virtuálnou menou. Už aj na Slovensku sú internetové obchody, ktoré akceptujú platbu virtuálnou menou.

Ako vyťažiť Bitcoin

Na začiatku vývoja Bitcoinu sa dala táto mena ťažiť pomerne ľahko. Pre názorný príklad –  vyťaženie 1 Bitcoinu trvalo cca 1 deň. V súčasnej dobe je to o niečo zložitejšie a ťažšie. Ťaženie 1 Bitcoinu trvá aj niekoľko mesiacov. Znamená to, že čím viac sa tejto meny vyťaží, tým pomalšie a ťažšie sa stáva jej ťaženie.

Kryptomeny môžete zakúpiť na špeciálnych burzách na internete alebo si ich ťažiť aj doma. Konkrétne na ťažbu Bitcoinu by ste potrebovali špeciálny hardwer a softvér, ktorý musí mať výkonné grafické karty. Tieto zostavy stoja niekoľko tisíc Eur a počítače musia byť neustále zapnuté a pripojené k internetu.

Všetky virtuálne meny majú svoje obmedzené množstvo, napr. Bitcoinu sa môže vyťažiť maximálne 21 miliónov kusov mincí. Celkové množstvo všetkých virtuálnych mien je dopredu známe a ťažiť sa môžu len dovtedy, kým nedosiahnu svoj stanovený limit.

Ak by ste chceli virtuálnu menu zmeniť, môžete tak urobiť cez internetovú zmenáreň. Tie fungujú ako „sprostredkovatelia“ medzi dvoma klientami.  Ak napr. budete mať záujem o kúpu Bitcoinu, zmenáreň vám sprostredkuje obchod s užívateľom, ktorý Bitcoin predáva a ktorý si určí kurz za predaj. Vy sa rozhodnete či za daný kurz obchod zrealizujete alebo nie.

Virtuálna mena verzus „Fiat” mena

Hodnota Fiat meny je závislá od bánk a vlády, pričom ide o menu danej krajiny napr. PLN, CZK, EUR, USD. Ich množstvo v obehu určuje banka, pričom platí, čím viac ich je v obehu, tým viac sa znehodnocujú.

Kryptomeny majú dopredu určené množstvo, ktoré sa vyťaží, ale do ich obehu nikto nezasahuje. Pri virtuálnych menách neexistuje žiadny orgán, ktorý by ich riadil alebo kontroloval. Sú riadené len počítačmi, ktoré ich ťažia.

Môžete nimi rýchlo platiť a takmer bez poplatkov, pričom pri bankových prevodoch v cudzej mene do zahraničia zaplatíte za poplatky aj niekoľko Eur.

Nevýhodou je, že v priebehu dňa môže cena Bitcoinu klesnúť, ale aj vzrásť o niekoľko percent. Nie sú chránené, čiže sú ľahkým terčom pre hackerov. Nikto vám ich nevráti späť ani ak sa pomýlite pri transakcii a pošlete platbu niekomu inému.

Ako sa zdaňujú virtuálne meny

Veľa krajín neuznáva virtuálne meny. Niektoré ich akceptujú. Z hľadiska účtovníctva sa virtuálne meny používajú ako krátkodobý majetok iný ako peňažné prostriedky, a v prípade ich predaja nie je možné  dosiahnuť daňovú stratu.

Predaj a nákup kryptomien nepodlieha DPH, ale pri platbe za tovar alebo služby je potrebné brať do úvahy aj DPH, tak ako keby ste platili zahraničnou menou.

Ministerstvo financií SR vydalo usmernenie §160 ods. 2 zákona č. 563/2009 Z. z. o správe daní v súvislosti s predajom virtuálnej meny. Podľa tohto usmernenia, je virtuálna mena digitálny nositeľ hodnoty, ktorý nie je vydaný ani garantovaný centrálnou bankou. Príjem (výnos) z predaja virtuálnej meny je predmetom dane, ktorý nie je od dane oslobodený, a preto je považovaný za zdaniteľný príjem. Za predaj virtuálnej meny sa považuje výmena virtuálnej meny za tovar, majetok, službu, prípadne výmena za inú menu.

U daňovníka podľa § 17 ods. 1 zákona o dani z príjmov je príjem dosiahnutý z predaja virtuálnej meny zdaniteľným príjmom podľa § 2 písm. h) zákona o dani z príjmov.

K príjmu z predaja virtuálnej meny môžete uplatniť daňové výdavky podľa § 19 zákona o dani z príjmov do výšky príjmov z predaja.

Bude mať virtuálna mena budúcnosť?

Aj keď sa možno zdá, že získanie virtuálnej meny je zložité a taktiež je nevýhodou, že nie sú chránené voči hackerom, na druhej strane majú množstvo výhod oproti Fiat menám. Uvidíme časom, ako sa ďalej budú vyvíjať virtuálne meny a či si získajú ďalších nadšencov, ktorí ju budú využívať.

Zdieľať
Súvisiace témy k článku
KROS
O nás
Blog
Kontakty