Menu

Nové stravné, sledovanie obratu DPH a pár ďalších zmien. ALFU plus čaká nová verzia

Už v júli môžete očakávať novú verziu programu ALFA plus. Verzia 9.50 prináša zaujímavé funkcie, preto vám aktualizáciu doporučujeme čo najskôr nainštalovať. Nájdete v nej legislatívne a softvérové novinky, medzi nimi napr. nové stravné, zmeny v komunikácii s finančnou správou alebo sledovanie obratu pre účely povinnej registrácie DPH.

Nové sumy stravného

Od 1. júna 2018 sa zvýšila suma stravného pri tuzemskej pracovnej ceste nasledovne:

  • pre časové pásmo 5 hodín až 12 hodín trvania pracovnej cesty zo 4,50 € na 4,80 €,
  • pre časové pásmo nad 12 hodín až 18 hodín trvania pracovnej cesty zo 6,70 € na 7,10 €,
  • pre časové pásmo nad 18 hodín trvania pracovnej cesty z 10,30 € na 10,90 €.

Zmena stravného ovplyvní aj výdavky SZČO. Po novom si môžete dať do výdavkov sumu na stravovanie vo výške 4,80 € za každý odpracovaný deň.

 

Náš tip:

Účtovanie daňových výdavkov aj bez znalosti zákona zvládnete poľahky s e-bookom Daňové výdavky živnostníka.

 

 

Komunikácia s finančnou správou už len elektronicky

Necelý mesiac vám zostáva na to, aby ste sa zaregistrovali na elektronickú komunikáciu s finančnou správou. Čakať na poslednú chvíľu sa naozaj neoplatí, zvlášť pre tých, ktorí si odložili daňové priznanie na jún. Ak si necháte podanie na posledný deň, t. j. 2. 7. 2018, musíte ho odoslať elektronicky.

Aby ste na túto novú povinnosť nezabudli, program vás pri tlači priznania upozorní na zmeny. Tlačivo môžete exportovať do XML a odoslať cez portál finančnej správy.

Obrat pre registráciu DPH už nemusíte sledovať

Ak ste doteraz svoje príjmy sledovali a spočítavali ručne, môžete kalkulačku pokojne odložiť. Obrat pre účely povinnej registrácie za platiteľa DPH bude sledovať program. Naviac pred jeho prekročením dostanete upozornenie, že máte podať žiadosť o registráciu na DPH.

Schvaľovanie dokladov v účtovníctve

Doklady v účtovníctve musí najskôr niekto vyhotoviť, zaúčtovať a následne schváliť. Meno osoby, ktorá pokladničný doklad vyhotovila, si môžete nastaviť už v starších verziách. Po novom si môžete nastaviť aj meno osoby, ktorá tieto doklady schvaľuje.

Ďalšie novinky

Verzia 9.50 prinesie aj pár drobných vylepšení.

  • Pri rozúčtovaní záväzkov do výdavkov osobnej potreby môžete okrem 20 % sadzby DPH pridať aj položku s 0 % DPH.
  • Tlačová zostava faktúry s tuzemským prenosom daňovej povinnosti je oveľa prehľadnejšia. Ľahšie zistíte, v akej výške sa prenos uplatňuje.

Zdieľať
Súvisiace témy k článku
KROS
O nás
Blog
Kontakty