Menu

Umelá inteligencia (nielen) pre podnikanie, časť 7: 5 rozdielov medzi človekom a robotom, pri ktorých má navrch človek

Autor článku

Autor článku

Martin Spano je slovenský počítačový vedec, spisovateľ, futurista a popularizátor informatiky, programovania a umelej inteligencie. Prednáša na technologických konferenciách a zapája sa aktívne do verejnej diskusie o umelej inteligencii. V sérii svojich blogových článkov nás uvedie do sveta umelej inteligencie a jej potenciálu vo svete podnikania a účtovníctva.

Príbeh Johna Henryho

Africko-americká ľudová legenda z 19. storočia rozpráva neobyčajný príbeh. V tom storočí totiž existovali ľudia, ktorých prácou bolo zabíjať oceľové klince do skaly. Vytvorila sa tým diera, do ktorej sa vložila výbušnina. Tieto výbušniny vyčistili priestor pre budovanie železníc. John Henry bol z nich najlepší. Jedného dňa však bol vynájdený parný vrt, ktorý mal týchto ľudí nahradiť. John Henry však vzdoroval. Rozhodol sa “vyzvať” parný vrt na súboj. Bolo to tesný súboj. Napokon, nakoľko technológia vrtov bola len v plienkach, John Henry o chlp zvíťazil. Avšak pod ťarchou extrémnej námahy hneď po súboji spadol na zem a na mieste skonal.

Od doby, čo sa objavili prvé stroje, si ľudia neustále merajú s nimi sily. Najprv to bolo v manuálnych činnostiach, ale v súčasnosti už umelá inteligencia dokáže zvládať aj činnosti, na ktoré bolo treba ľudskú myseľ. Vyzerá to tak, že tu už pre nás za chvíľku nebude ani miesto. Alebo bude? A aké sú vlastne rozdiely medzi človekom a počítačom? V tejto dvojdielnej minisérii si ich predstavíme. Začneme piatimi, v ktorých má navrch človek:

1. Umelá inteligencia nemá ľudský kontext

Predstavte si hypotetickú situáciu v budúcnosti. Potrebujete stihnúť lietadlo. Zavoláte si autonómne auto a poviete mu, nech vás čím skôr odvezie na letisko. So súčasným stavom technológie sa môže stať, že tam naozaj rýchlo “dofičíte”, ale všade naokolo budú vaše zvratky a za vami bude policajná kolóna. Čo sa stalo? Umelá inteligencia v súčasnosti nemá ľudský kontext. Dokáže optimalizovať na najlepšiu hodnotu, ale nechápe ľudské súvislosti.

2. Umelá inteligencia potrebuje obrovské množstvo informácii na učenie

Koľko mačiek musí vidieť malé dieťa, aby vedelo, čo je mačka? Jednu, dve, maximálne niekoľko a už nemá problém rozoznať ďalšiu mačku, nech je akákoľvek. Koľko mačiek musíme ukázať počítaču, aby ich vedelo rozoznať. Jednu, dve, alebo niekoľko. Miliárd!

3. Umelá inteligencia nedokáže prenášať poznatky medzi oblasťami

Mnoho z nás rado oddychuje v záhradke. Chvíľku to trvá, ale napokon sa naučíme pestovať krásne okrasné rastliny. Keď sa následne rozhodneme pestovať rastliny úžitkové, ide nám to veľmi rýchlo, pretože si naučené vedomosti z okresných rastlín prispôsobíme pre úžitkové rastliny. Umelá inteligencia toto nedokáže. Dokáže nás poraziť napríklad v šachu, ale ten istý program neurobí ani len prvý krok v backgammone alebo inej hre. Umelá inteligencia totižto nedokáže prenášať poznatky medzi oblasťami.

4. Umelá inteligencia nie je kreatívna

Na jednej výstave obrazov zaujal ľudí jeden portrét. Po chvíľke uvažovania jeden návštevník správne identifikoval, že ide o Rembrandta. Nikto však nevedel povedať, ako sa ten obraz presne volá. Bol to obraz s názvom “Ďalší Rembrandt”. Vytvorila ho na základe skenov a analýzy všetkých dostupných Rembrandtových obrazov umelá inteligencia. Umelá inteligencia podobne dokáže “vzkriesiť” aj napríklad Beatles. Ale ako je už z postupu jasné, je to iba kopírovanie toho, čo už vytvoril človek. Umelá inteligencia zatiaľ v pravom zmysle kreatívna nie je.

5. Umelá inteligencia nemá vedomie

Aký je rozdiel medzi vašou rukou a smart termostatom? Oba “objekty” vedia podať informáciu, či je teleso teplé či studené. Ale skúste oba objekty poliať vriacou vodou a rozdiel hneď zistíte (POZOR: v žiadnom prípade neskúšať, je to iba pre ilustráciu!) Narozdiel od strojov, vy okolie aj “cítite”, takže vriaca voda by vás zabolela. Takisto dokážete o veciach rozmýšľať a uvažovať. Jednoducho povedané, máte vedomie. Umelá inteligencia ho minimálne na veľmi dlhé obdobie ešte mať určite nebude.

Takže vidíte, nemusíte sa báť, že by vás stroje nahradili, stále máte nad nimi ešte vo veľa veciach prevahu. Sú však aj také oblasti, v ktorých stroje porazia nás. A práve o tých si povieme nabudúce.

Zdieľať
Súvisiace témy k článku
KROS
O nás
Blog
Kontakty