Menu

Včely, ponožky a my…

Včely sú fascinujúce stvorenia. Lietajú, aj keď by podľa fyzikálnych pravidiel lietať nemali. Vidia slnko, keď ho my nevidíme. A správy o najkrajšej čerešni v okolí si podávajú tancom.

V tomto článku sa dozviete, ako to na Slovensku vyzerá s medovou sebestačnosťou, ako ju môže podporiť ktokoľvek z nás a prečo na krosáckom blogu čítate článok o včelách.

Najužitočnejšie stvorenie na svete

Recept na nedeľný mrežovník by mal začínať takto: 2 lyžice medu = 150 000 opelených kvetov, 7 500 nalietaných včelích kilometrov, 450 g múky, 2 vajíčka, atď…

Je tomu ťažko uveriť, ale na kilogram medu musia včely navštíviť viac ako 3 000 000 kvetov a nalietať cca 150 000 kilometrov – to je viac ako trojnásobok obvodu zeme. Nie nadarmo dostali prívlastok Najužitočnejšie stvorenie sveta.

Opelenie rastlín a odhodlaní Číňania

Známych výrokov o vyhynutí včiel a ľudstva je mnoho. Ochranári bijú na poplach už niekoľko rokov. Prečo sú včely tak dôležité?
Viac ako 80 % opelenia rastlín je odkázaná na opelenie hmyzom. Dochádza aj k tzv. samoopeleniu, napríklad vetrom, ale výsledky hovoria za všetko. Na fotke vpravo je plod rastliny opelenej včelami a naľavo vidíte, ako vyzerá malina po samoopelení.

Enormný úbytok včiel sa v Číne rozhodli riešiť po svojom. V niektorých oblastiach opelenie zverili do rúk ľuďom, ktorí stromy opeľujú štetcom. Na Slovensku sme na tom v porovnaní s Čínou zatiaľ dobre. Pozíciu opeľovačov obsadzovať nemusíme. Zatiaľ.

Slovenská medová nesebestačnosť

Podľa údajov z Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka je spotreba včelieho medu na Slovensku niečo medzi 12 – 13 miliónov kilogramov ročne. Naši domáci chovatelia včiel však dokážu ročne vyprodukovať len 6 až 10 miliónov kíl, v závislosti od roku a vývoja počasia. Chýbajúci med sa dováža. Matematika je jednoduchá. Takmer polovica nášho obyvateľstva je odkázaná len na med z importu, aj napriek tomu, že včelárstvo má na našom území dlhú históriu.

Podpora a rozvoj včelárstva na Slovensku

Včelárstvo na Slovensku v posledných rokoch prežíva nový boom. Odhodlaní mladí nadšenci preberajú žezlo od skúsených dlhoročných včelárov. Snažia sa rozšíriť včelstvá, motivovať a podporovať ďalších začínajúcich včelárov a vzdelávať ľudí. Podobný príbeh je aj za občianskym združením Naše včely, ktoré za 4 roky rozmnožilo viac ako 30 včelstiev.

Z rozhovoru s Julom Cibom, zakladateľom občianskeho združenie Naše včely:

„Po úspešnom prezimovaní našich včiel sme sa rozhodli v jari vykočovať a zrealizovať prevoz a rozšírenie chovu včiel do ďalších lokalít na Slovensku k novým včelárom. Aj takto chceme podporiť tradičné remeslá, ku ktorým včelárstvo vždy patrilo a zvýšiť potravinovú sebestačnosť v produkcii medu a úrody na Slovensku. Po tejto skúsenosti a aj prvých prehliadkach zo strany včelárok a včelárov na ich stanovištiach, vieme s určitosťou povedať , že včely sú v tej najlepšej opatere tých správnych ľudí, v super podmienkach a budú sa mať skvele (všetci). „

Ako pridať ruku k dielu?

Cítite, že by ste aj vy chceli pomôcť a podporiť slovenských včelárov. Cítime to podobne. Preto sme v KROSE spojili dobré s užitočným a vymysleli ponožkový projekt s podporou včeličiek. Vy si kúpite ponožky. A my celý výťažok z ich predaja venujeme Občianskemu združenie Naše včely.

Neváhajte, potešte seba, svojich priateľov či kolegov z účtovnej kancelárie a spolu urobíme dobrú vec. Vybrať si môžete z dvoch dizajnov. Nesmrteľný motív MD a D pre všetkých účtovníkov a motív KROS family pre nadšencov a priateľov KROSU.

Také ponožky chcem

Smelo pozdieľajte aj svojim známym. Nech si môžeme dať ten nedeľný mrežovník zaslúžene, s dobrým pocitom. Pretože cesta k dobrým veciam môže byť niekedy aj takáto jednoduchá.

Chcete sa o svete včiel dozvedieť viac? Pozrite si záznam z webinára Zaujímavosti zo sveta včiel v podaní nadšenej včelárky Alenky, ktorú mnohí poznáte aj z konzultácii OMEGY. Nájdete ho na stránke záznamov z festivalu, v programe 4. dňa. Dozviete sa napríklad aj to, čo medzi včelármi znamená veta Beda žene, čo zjedla med. Alebo odpoveď poznáte?

Zdieľať
Súvisiace témy k článku
KROS
O nás
Blog
Kontakty