Menu

Zaokrúhľovanie cien pri platbe v hotovosti

Novela zákona o cenách prináša podnikateľom novú povinnosť. Od 1. júla 2022 sa budú ceny nákupov platené v hotovosti zaokrúhľovať na 5 eurocentov. Cieľom novely je obmedziť používanie jedno a dvojcentových mincí, čím dôjde k zjednodušeniu vydávania mincí a znížia sa aj náklady na ich spracovanie. Obchodné prevádzky sa však na túto zmenu musia pripraviť.

Ako sa budú zaokrúhľovať ceny?

Nové pravidlá sa týkajú výlučne cien, ktoré sú platené v hotovosti. Suma na doklade za celý nákup, v prípade centov, musí končiť číslom nula alebo päť. Cena nákupu pri platbe kartou sa zaokrúhľovať nebude. V prípade kombinovanej platby (karta a hotovosť) sa zaokrúhli len tá časť, ktorá je platená v hotovosti.

  • Ak suma nákupu končí jedným alebo dvoma centami, konečná platba sa zaokrúhli smerom nadol,
  • ak suma nákupu končí tromi, štyrmi, piatimi, šiestimi alebo siedmimi centami, konečná platba sa zaokrúhli na päť centov,
  • ak suma nákupu končí na osem alebo deväť centov, platba za nákup sa zaokrúhli nahor.

Keďže niektoré obchodné transakcie sa zmenou zákona o cenách skomplikovali, Ministerstvo financií SR zverejnilo príklady, na ktorých konkrétne situácie vysvetľuje.

Platba v hotovosti od 1. júla v programe ALFA plus

Zmena v zaokrúhľovaní má vplyv nielen na obchodníkov, ale aj na samotné účtovanie. V programe ALFA plus pripravujeme viaceré úpravy, ktoré vám pomôžu vysporiadať sa s účtovaním zaokrúhlených cien, a to v súlade s legislatívou. Dôležité je, aby ste od 1. júla mali nainštalovanú novú verziu programu 13.50. V prípade, že používate registračné pokladnice, je potrebné vykonať aj aktualizáciu pokladničného softvéru.

Všetky novinky verzie získate len s platným Balíkom podpory. Ak vám jeho platnosť skončila, obnovíte si ho vo svojom KROS účte.

Legislatívny webinár Zaokrúhľovanie platieb v hotovosti od 1. júla 2022

Prihláste sa na náš webinár Zaokrúhľovanie platieb v hotovosti od 1. júla 2022, kde získate komplexný pohľad na zmenu v zákone o cenách. Na príkladoch vám ukážeme viaceré spôsoby nového zaokrúhľovania, navyše s ukážkami v programe ALFA plus. Dozviete sa, ako zaokrúhľovanie ovplyvní DPH a daň z príjmov, či ako sa vysporiadať s kombinovanou platbou za nákup.

Chcem ísť na webinár

Zdieľať
Súvisiace témy k článku
KROS
O nás
Blog
Kontakty